România, cea mai atractivă piaţă pentru outsourcing din Europa Centrală şi de Est, după Polonia

Autor: Ioana Matei Postat la 08 noiembrie 2017 408 afişări

România este cea mai atractivă destinaţie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, pentru furnizorii de servicii de business (business services providers – engl.), cum este cazul companiilor specializate în activităţi de BPO, ITO, R&D sau SSC, iar acest lucru este datorat unui mediu care oferă o balanţă perfectă între costuri şi calitate, cât şi datorită calităţilor lingvistice deosebite pe care tinerii din ţară noastră le poseda, sunt concluziile datelor analizate de specialiştii companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

România, cea mai atractivă piaţă pentru outsourcing din Europa Centrală şi de Est, după Polonia

Potrivit datelor analizate de CBRE, în România suntprezentepeste 250 de companii cu activitate în centre de servicii tip SSC (Shared Services Centers), BPO (Business Process Outsourcing), ITO (Information Technology Outsourcing) etc, care au angajat, până în acest moment, maimult de 80.000 de specialişti, fiind unul dintre sectoarele cu ceamaimare creştere a numărului de salariaţi la nivel local. Numai în cursul anului 2016, numărul de angajaţi din sector a înregistrat o evoluţie de peste 10%.

Conform informaţiilor analizate, România ocupă poziţia a doua în topul centrelor de outsourcing, după Polonia, cu peste 250 de companii care derulează activităţi de profil. Raportul CBRE mai arată că peste 450.000 de angajaţi dinEuropa Centrală şi de Est lucrează în acest sector, ceea ce înseamnă că aproximativ 20% din total se află în România.

Cele opt ţări analizate în raportul Business Services Destinations În Central Europe al CBRE, care include Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia sau Estonia dispun de aproximativ 2,5 milioane de studenţi şi nu mai puţin de 600.000 de absolvenţi pregătiţi să între în câmpul muncii. Polonia dispune de o resursă de 1,4 milioane de studenţi, cu România aflată pe locul secund în regiune, cu aproximativ 500.000 de studenţi, urmate de Ungaria, cu aproximativ 300.000. (fig. 3)

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ţară noastră se află pe primul loc la nivel european şi pe locul şase la nivel global în ceea ce priveşte numărul de specialişti IT raportat la totalul populaţiei. (raport A.T. Kearney’s Global Services Location Index 2016).

Jumatate din numărul total de angajaţi în outsourcing din România lucrează în Bucureşti, potrivit datelor CBRE, printre cele maimari companii prezente în capitală numărându-se Genpact, CGS, Webhelp, HP, Oracle, Ericsson sau Stefanini.

“Atractivitatea Bucureştiului este dată în primul rând de numărul ridicat de studenţi din universităţile şi facultăţile din oraş. La nivelul Capitalei există 34 de universităţi, cu numeroase programe şi specializări, în caresunt înscrişi peste 170.000 de studenţi, unde peste 42.000 sunt absolvenţi pregătiţi să între în câmpul muncii. În ultimii ani, România s-a remarcat la nivel european şi a devenit o destinaţie pentru companiile specializate în outsourcing, fiind locul în care, doar la nivelul Bucureştiului, lucrează aproximativ 40.000 de specialişti”, a declarat Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services, investor leasing în divizia de office a CBRE România.

Evolutia numărului companiilor cu activitate în outsourcing a condus şi la o creştere a numărului proiectelor de birouri din Bucureşti. Până la sfârşitul acestui an, stocul total de proiecte de birouri va depăşi 2,76 milioane de metri pătraţi, cu un pipeline pentru anul viitor ce va ajunge lapeste 400.000 mp.

Bucurestiul devine astfel al doilea oraş din regiune în ceea ce priveşte disponibilitatea spaţiilor de lucru viitoare, după Varşovia. Stocul actual neocupat şi cel al proiectelor aflate în construcţie este la jumătate din cel din Polonia.

Un număr de peste 20.000 de angajaţi lucrează în outsourcing în Cluj-Napoca, al doilea oraş că mărime din România, pentru companii precum EBS, Betfair, iQuest, 3Pillar Global sau Emerson, mai arată raportul Business Services Destinations în Central Europe.

In Cluj-Napoca se regăsesc 10 universităţi, cu diferite profituri şi specializări, care atrag anual peste 80.000 de studenţi şi generează anual peste 14.000 de absolvenţi. Investiţiile în proiectele de birouri vor ridică stocul total din Cluj-Napoca la 240.000 mp, pentru anul viitor fiind în construcţie proiecte ce însumează circa 35.000 mp. În Iaşi, companii precum Amazon, Oracle, Capgemini, Unicredit Business Integrated Solution, Ness, Endava sau SCC Services România au angajat aproximativ 13.000 de angajaţi în activităţi de BPO, SSC sau ITO.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.