Câţi români vor să-şi schimbe locul de muncă anul acesta

Postat la 01 martie 2017 160 afişări

Românii sunt optimişti cu privire la situaţia lor profesională în 2017, aşteptându-se la o schimbare în carieră sau la creşteri salariale, arată un studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Câţi români vor să-şi schimbe locul de muncă anul acesta

Astfel, 52% dintre români cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% spun că au în plan să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, aspirând la o situaţie profesională mai bună şi la venituri mai mari. Optimismul vine pe fondul evoluţiei pozitive a pieţei muncii în 2016, atât din punctul de vedere al numărului de locuri de muncă, cât şi al salariilor, trend care se va menţine şi în acest an.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 ianuarie - 17 februarie 2017, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.350 angajaţi.

Aproape jumătate (47%) dintre români cred că numărul locurilor de muncă va creşte în următoarele 12 luni, arată studiul. Un procent semnificativ dintre respondenţi (69%) consideră că cererea angajatorilor va fi în special pentru forţă de muncă specializată.

În ceea ce priveşte uşurinţa cu care ar putea să-şi găsească un job, bărbaţii sunt mai încrezători decât femeile - 52% dintre bărbaţi cred că le va fi uşor să-şi găsească un job în 2017, versus 46% dintre femeile care au răspuns la acest studiu. Studenţii şi tinerii sunt cei mai optimişti că-şi vor găsi un loc de muncă în acest an, 64% mizând că vor face acest lucru cu uşurinţă.

Deşi 23% dintre români declară că sunt mulţumiţi şi chiar foarte mulţumiţi cu actualul loc de muncă, 54% cred că este loc de mai bine, iar 23% nu sunt deloc fericiţi la job. Majoritatea angajaţilor români participanţi la sondajul eJobs se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de proximitatea locului de muncă faţă de casă (61%), de siguranţa locului de muncă (59%), de atribuţiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, cu cele mai multe dezamăgiri pentru români, se află oportunităţile de promovare - 54% s-au declarat nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de oportunităţile de promovare din cadrul companiei în care lucrează.

În ceea ce priveşte atitudinea şefilor, 46% dintre români sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de relaţia cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relaţie prea bună.

Calitatea vieţii la locul de muncă şi împlinirea profesională sunt componente esenţiale ale satisfacţiei angajaţilor la job. 58% dintre respondenţi spun că locul de muncă actual îi inspiră şi îi motivează să îşi îndeplinească atribuţiile la cele mai înalte standarde, în timp ce 49% dintre respondenţi afirmă că sunt chiar mândri că lucrează pentru compania actuală.

În acelaşi timp, peste jumătate (63%) dintre salariaţii români spun că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare, femeile fiind mai stresate la job decât bărbaţii (64% dintre femei vs 62% dintre bărbaţi).

Cei mai mulţi dintre angajaţii participanţi la sondaj (61%) afirmă că sunt atenţi la ofertele de joburi care apar în piaţă, 31% dintre aceştia consultă săptămânal site-urile de recrutare, în timp ce 30% caută zilnic oferte noi de angajare.

Studiul arată că angajaţii din segmentul de vârstă +45 de ani sunt cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, aproape 40% dintre aceştia cautând zilnic oportunităţi de carieră.

Mai mult decât atât, 39% dintre respondenţii studiului spun că se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în 2017. Pe lângă motivele de ordin financiar (24% indica salariul ca motiv pentru schimbarea jobului), cei mai mulţi români (27%) vor să-şi schimbe jobul întrucât consideră că abilităţille lor profesionale nu sunt exploatate la maxim de către angajator.

Top 3 motive pentru pentru care respondenţii studiului şi-ar schimba locul de muncă actual:

● pentru un loc de muncă mai potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor - 27% dintre respondenţi;

● pentru un salariu mai bun - 24% dintre respondenţi;

● pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă - 12% dintre respondenţi

Analizând după profilul studiilor, pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca job-ul să le stimuleze abilităţile, în timp ce pentru cei cu studii medii, contează mai mult salariul.În ceea ce priveşte criteriile pe care angajaţii le au în vedere atunci când îşi aleg angajatorul, pe lângă salariu şi pachetul de beneficii (86%) sau responsabilităţile şi activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei şi programul de lucru sunt de asemenea prioritare.

În acelaşi timp, imaginea unei companii şi percepţiile angajaţilor despre aceasta sunt criterii importante pentru cei care îşi caută un job. Astfel, 88% dintre angajaţii români care au participat la sondajul eJobs spun că reputaţia companiei angajatoare este importantă, doar 1% declarând că nu ţin cont de acest aspect.

Printre compromisurile pe care românii le-ar face pentru a se angaja se numără volumul de lucru mai mare (70%) şi spaţiul de lucru mai mic (63%). La polul opus se află compromisurile legate de salariu, de pachetul de beneficii sau de perioada contractuală, acestea reprezentând categoriile unde angajaţii sunt cel mai puţin dispuşi să facă un compromis.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.