Romania, excedent de 477 mil. euro in comertul cu Africa de la inceputul anului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 noiembrie 2010 26 afişări

Romania este anul acesta printre cei mai mari exportatori neti de bunuri catre Africa din randul tarilor UE, conform ultimului raport Eurostat, cu un excedent de 477 milioane de euro in primele noua luni ale anului.

Romania a exportat catre tarile africane in acest interval bunuri in valoare de 680 de milioane de euro, in crestere de la 533 de milioane in aceeasi perioada a anului trecut, si a importat de 203 milioane, in crestere de la 186 de milioane.

Cele mai mari valori ale excedentului in relatia cu tarile africane le-au consemnat Germania (3,9 miliarde de euro), urmata de Franta, Suedia, Cehia, Belgia, Finlanda, Ungaria si Romania. La polul opus, deficite mari in aceasta relatie comerciala au avut Italia (un minus net de 9,2 miliarde de euro), Spania, Olanda, Marea Britanie si Portugalia.

Conform datelor INS, Romania a incheiat primele noua luni cu un deficit comercial total de 6,89 miliarde de euro, in scadere cu 3,45% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultat dintr-un plus de 26,5% al exporturilor, raportat la o crestere cu doar 18,9% a importurilor.

Comertul cu tarile africane reprezinta 9% din volumul total al comertului de bunuri al UE27. Pe ansamblul primelor noua luni din 2010, UE a avut un deficit de 5,5 miliarde de euro in relatia cu aceste tari, rezultat din exporturi de 90,2 miliarde de euro, in crestere de la 79,2 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut) si importuri de 95,7 miliarde, in crestere de la 79 de miliarde.

Cei mai mari exportatori europeni in Africa sunt Franta (20 de miliarde de euro in primele noua luni din 2010), Germania si Italia, iar principalele destinatii de export sunt Africa de Sud (16 miliarde), Algeria si Egipt. Cel mai mare exportator african catre Europa ramane Libia (20 de miliarde), urmata de Algeria.

UE exporta in Africa in principal masini si vehicule (35,8 miliarde de euro), dar si petrol, medicamente si cereale, si importa in primul rand petrol si gaze (54,9 miliarde de euro), precum si diamante.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
export,
import,
UE,
Africa,
excedent
/analize/comert/romania-excedent-de-477-mil-euro-in-comertul-cu-africa-de-la-inceputul-anului-7758645
7758645
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.