Toţi spun că nimeni nu tebuie să dea bani la şcoală; culmea e că părinţii tuturor elevilor aduc bani de acasă

Postat la 15 septembrie 2017 370 afişări

Cu toate ca au trecut ani de zile de cand fondul clasei si fondul scolii au fost scoase in afara legii, cheta e inca de mare actualitate prin scolile salajene. E cosmetizata, pentru ca nu-i mai spune fondul clasei. Banii se dau, mai nou, pentru confortul elevilor in sala de clasa si pentru un invatamant de calitate.

Toţi spun că nimeni nu tebuie să dea bani la şcoală; culmea e că părinţii tuturor elevilor aduc bani de acasă

Asa se face ca, incepand cu clasa pregatitoare, parintii ajung sa dea bani fie pentru dulapuri in sala de clasa, fie pentru jaluzele, fie pentru imprimante sau multifunctionale, pentru ca invatatoarele sa poata pregati fise copiilor. Se mai adauga apoi bani pentru hartie xerox, cartus la imprimanta, servetele, hartie igienica, sapun. 

 

Anul acesta ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat ca auxiliarele neacreditate sunt interzise, asa ca dascalii s-au ferit sa mai ceara bani si pentru ele, asa cum se intampla anii trecuti, cand, la clasa zero, copilul avea mai multe caiete auxiliare decat zilele saptamanii. Am aflat insa, de la parinti, ca au fost clase unde li s-a spus ca auxiliarele ar fi bune, doar ca, pentru achizitionarea lor, ar fi nevoie ca parintii sa dea in scris declaratii cum ca solicita aceste materiale didactice. 

 

Li s-a sugerat, practic, parintilor, sa isi asume ei cumparatul auxiliarelor.Cu privire la uniformele scolare, sunt scoli unde, din prea mult exces de zel, probabil, parintii au de cumparat camasi de mai multe culori, pentru ca elevii sa se imbrace trei zile din saptamana intr-un fel, iar alte doua in alt fel. 

 

Daca tragem linie si adunam, anului scolar iti ia din buzunar in prima vreo 200 lei, bani decartati la scoala, intr-un sistem de invatamant gratuit. Cam o suta de lei de copil e pretul pentru dulapuri, la fel ca anul trecut, inca o suta se mai aduna pentru restul: imprimanta, jaluzele, etc. Iar asta fara a pune la socoteala cheltuielile pe care le au, oricum, parintii cu rechizitele, imbracamintea, incaltamintea si multe altele.

 

Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a anuntat in ultima vreme ca dezavueaza orice cheta in randul elevilor, indiferent de scopul acesteia. La scoala nu se cotizeaza, a fost mesajul transmis de mai multe ori de la varful invatamantului salajean. Desi colectarea e interzisa, porofesorii cer si colecteaza, iar parintii dau, scrie graiulsalajului.ro

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.