Se caută un model ideal de creştere economică

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 decembrie 2013 59 afişări

Guvernatorul BNR a anunţat că banca este gata să reducă din 2014 nivelul rezervelor minime obligatorii la lei (15%) şi valută (20%) impuse băncilor, însă problema e că pe piaţa interbancară există deja un exces de lichiditate de 2 mld. euro, ca o "pojghiţă" sub care economia suferă de lipsă de finanţare.

Se caută un model ideal de creştere economică

Mugur Isărescu a răspuns astfel criticilor care cred că băncile nu reuşesc să dea credite în economie fiindcă BNR nu vrea să dea drumul la bani reducând rata RMO. Guvernatorul a spus, după Marin Preda, că "dacă încredere nu e, nimic nu e", apreciind că la baza redresării economiei trebuie să stea redarea încrederii între "cele două sectoare esenţiale ale economiei, sectorul financiar şi economia reală".

În opinia lui, România are nevoie de o creştere economică de 4%, dublu faţă de ceilalţi parametri macroeconomici luaţi în considerare de obicei când se defineşte sănătatea unei economii - 2% pentru deficitul bugetar, 2% pentru deficitul de cont curent şi 2% pentru rata inflaţiei. Regula 4 - 2 - 2 enunţată de Isărescu este cel mai nou model de variaţie optimă a parametrilor macroeconomici propus până acum.

În 2011, de pildă, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a prezentat o "regulă de aur" a unui guvern prudent din punct de vedere macroeconomic, care s-ar ghida după un şir simplu de cifre: să nu depăşească 2% rată a inflaţiei, 3% deficit bugetar consolidat, 4% creştere anuală a PIB, 5% deficit de cont curent, 6% creştere a salariilor în sectorul bugetar şi 7% rată a şomajului. La rândul său, Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri în primul guvern Ponta, propusese un model cu doi parametri - deficit bugetar de 4% şi inflaţie de 4% - evident inaplicabil însă în condiţiile pactului european de disciplină fiscală.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/se-cauta-un-model-ideal-de-crestere-economica-11774121
11774121
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.