Cu poliţia înainte am intrat în Schengen

Postat la 15 decembrie 2013 125 afişări

Poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, au depistat în ultima săptămână 161 de persoane şi 23 de obiecte ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

Cu poliţia înainte am intrat în Schengen

Poliţiştii români au pus în aplicare 16 mandate europene de arestare, au identificat o persoană ce era semnalată ca fiind dispărută din statele membre şi au depistat alte 42 persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.

Totodată, pe teritoriul României au fost identificate 13 de autoturisme care erau căutate de partenerii din spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale, 4 documente de identitate emise de alte state membre, ce au fost declarate furate sau pierdute şi o plăcuţă de înmatriculare, care a fost dată în urmărire de un stat membru Schengen.

De asemenea, 64 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. Dintre acestea, 26 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 2 persoane erau semnalate ca fiind dispărute din România, iar 14 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară.

Cinci autovehicule, semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al I.G.P.R., a fost inaugurat în 16 septembrie 2010. Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul SIRENE funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen. S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

În ultimul an, România a efectuat cu succes toate testele preliminare pentru operaţionalizarea SIS II, alături de celelalte state membre.

Începând din aprilie, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cu-politia-inainte-am-intrat-in-schengen-11772932
11772932
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.