Investiţiile Chinei în Europa emergentă au crescut cu peste 70% anul trecut

Autor: Ioana Matei Postat la 31 ianuarie 2018 70 afişări

China a devenit cel mai mare investitor străin din Europa emergentă în 2017, potrivit raportului "M&A Emerging Europe 2017/2018" publicat de CMS în colaborare cu EMIS.

Investiţiile Chinei în Europa emergentă au crescut cu peste 70% anul trecut

China a crescut valoarea investiţiilor sale în regiune cu 78% până la 7,7 miliarde de euro, după o creştere de 96% în 2016. Statele Unite au rămas primul investitor ca volum, cu 92 de tranzacţii în 2017. Aceste rezultate pot fi un semnal pentru ce se aşteaptă în viitor în regiune, deoarece investiţiile interne au continuat să domine activitatea: investitorii ruşi au efectuat 603 tranzacţii în valoare de 22,5 miliarde de euro iar investitorii polonezi au negociat 166 de tranzacţii în valoare de 4,3 miliarde de euro.

În ansamblu, Europa emergentă s-a bucurat de încă un alt an foarte bun pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii şi a închis 2017 cu 2.113 tranzacţii, raportate la întreaga regiune - cu 6% mai mult faţă de 2016. Valoarea tranzacţiilor a ajuns la 71,5 miliarde de euro, un mic declin faţă de 2016, dar cu mult peste valorile din 2014 şi 2015.

"În ciuda incertitudinilor legate de politica mondială, încrederea a crescut în a doua jumătate a anului. Acest lucru a dus la un flux sănătos de tranzacţii în contextul unui interes crescut din partea investitorilor străini. Acest lucru era valabil în special pentru China şi arată că regiunea va juca un rol important în iniţiativa sa « Belt and Road » pentru îmbunătăţirea infrastructurii partenerilor comerciali cheie. Suntem deja martorii unui volum important de activitate la începutul anului 2018, cu toate semnele care indică un alt an bun pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii din regiune ", a declarat Helen Rodwell, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

Potrivit raportului CMS – EMIS, în 2017 s-au evidenţiat câţiva actori importanţi. În Ucraina, în ciuda tensiunilor din estul ţării, s-a înregistrat o creştere cu 67% a activităţii de fuziuni şi achiziţii, în timp ce Ungaria a înregistrat cea mai mare creştere (126%), în valoare totală de 2,7 miliarde de euro. Rusia, cea mai mare ţară din regiune, a avut cele mai înalte niveluri de activitate în 2017, cu 671 tranzacţii în valoare de 36,7 miliarde de euro. România a înregistrat o creştere puternică în activitatea de fuziuni şi achiziţii, cu o creştere cu 13% a volumului de tranzacţii şi cu 64% a valorii acestora. Creşterea economică din Polonia a avut ca rezultat o piaţă puternică a tranzacţiilor, cu o creştere de 3% a volumului de tranzacţii (288).

Raportul "M&A 2017/2018" prezintă tendinţele din 15 ţări emergente din Europa Centrală şi de Est - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia şi Ucraina

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.