Verdictul in asigurarile obligatorii pentru locuinte: esec

Autor: Ana Raduta Postat la 26 mai 2011 27 afişări

Introducerea asigurarilor obligatorii pentru locuinte este un proiect pe jumatate esuat. La aproape un an de la lansare, nu mai mult de 6% dintre locuintele din Romania sunt acum asigurate si pare ca nimic nu mai poate fi facut pentru a schimba situatia.

In Romania sunt 8,4 milioane de locuinte. Toate supuse riscului si dezastrului. Dintre ele, doar pentru 500.000 a fost incheiata o asigurare obligatorie, un nivel dezarmant pentru asiguratori. Acestia au plecat inca de la inceput cu asteptari prudente, insa un ritm atat de slab al vanzarilor nu fusese luat in calcul. "Anul trecut, in iulie, cand am lansat aceasta polita, estimam un grad de cuprindere de 10-15% din totalul locuintelor. Din pacate, in acest moment ne aflam la un grad de penetrare de doar 6%", spune Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Concret, in ultimele 10 luni s-au vandut 496.672 de asigurari obligatorii, dintre care 408.796 au fost pentru locuinte de tip A (locuintele cu structura de rezistenta, construite din beton armat, metal sau lemn) si 87.876 au fost pentru locuintele de tip B (construite cu pereti din caramida nearsa sau chirpici). Proprietarii din mediul urban au cumparat 377.987 de polite, in timp ce locuitorii din mediul rural au semnat 118.685 de asigurari. In total, vanzarile acestor polite au adus celor 13 companii de asigurari care fac parte din PAID putin peste noua milioane de euro, in conditiile in care prima anuala a unei polite pentru o asigurare de tip A costa 20 de euro si cea pentru locuintele de tip B costa 10 euro.

Din acesti bani, asiguratorii au platit daune de peste 10.000 de euro, dar timpul nu este pierdut pentru ca "sezonul" inundatiilor abia acum incepe. Alaturi de cutremure si alunecari de teren, inundatiile fac parte din cele trei riscuri acoperite de aceasta asigurare. In ultimii ani, in Europa s-au produs peste 100 de inundatii majore, care au provocat moartea a circa 700 de persoane si daune care au depasit 25 de miliarde de euro.

Cei mai constiinciosi au fost locuitorii din Bucuresti, care au asigurat deja 116.000 de locuinte dintre cele 800.000 existente, depasind media de la nivel national. In restul tarii, cea mai buna medie a fost de aproximativ 20.000 de euro pe oras.

Teoretic, proprietarii care nu isi asigura locuintele pana la data de 15 iulie 2011 vor fi amendati de primarii cu pana la 500 de lei. Acesta este al doilea termen de gratie, dupa ce, initial, autoritatile anuntasera ca termen limita data de 15 ianuarie 2011. Cu toate acestea, majoritatea primarilor spun ca nici nu se gandesc sa-si amendeze concetatenii, in conditiile in care anul viitor vor avea loc alegeri locale.Mai mult decat atat, nici agentii de vanzari nu depun eforturi deosebite pentru a creste vanzarile, avand in vedere ca valoarea comisioanelor pe care le primesc este de 10% din pretul unei polite, respectiv doi euro pentru asigurarile caselor de tip A si un euro pentru celelalte.

Chiar daca pe un ton timid, seful PAID spera ca urmatoarele luni sa schimbe situatia si pana la sfarsitul verii gradul de penetrare al asigurarilor obligatorii de locuinte sa ajunga la 10%. Este putin probabil ca vanzarile sa creasca, mai ales cand autoritatile locale declara public ca nu vor aplica amenzi si nici nu-si vor constrange in vreun fel alegatorii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asigurari,
imobiliare,
locuinte
/analize/imobiliare/verdictul-in-asigurarile-obligatorii-pentru-locuinte-esec-8276550
8276550
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.