Ce creşteri salariale au acordat companiile româneşti anul trecut

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 09 septembrie 2015 217 afişări

Rezultatele studiului salarial Mercer de acest an arată că valoarea medie a procentelor de creşteri salariale în 2015 a fost de 4,5%. “Un procent care a scăzut puţin (cu 0,5%) faţă de anii precedenţi şi care demonstrează că organizaţiile sunt mai precaute cu bugetul de creşteri salariale”, precizează Roxana (Feregan) Marin, Consulting Manager în cadrul Consulteam.

Ce creşteri salariale au acordat companiile româneşti anul trecut

Deşi valoarea medie a creşterilor salariale este de 4,5%, companiile private din România, în funcţie de industrie, au acordat creşteri salariale între 2%-7%. Valoarea creşterilor salariale acoperă valoarea inflaţiei de 0,2%, tendinţă pe care o regăsim în aproape toate ţările din regiune. 

Dacă ne uităm la situaţia economică mondială din ultimii şapte ani, ne dăm seama că economiile din întreaga lume au trecut printr-un veritabil montagne russe, cu perioade de vârf, dar şi coborâri dezamăgitoare. Pentru companiile care s-au luptat să găsească şi reţină angajaţii performanţi şi extrem de importanţi pentru companie, a fost chiar o călătorie instabilă.

Companiile sunt în continuare preocupate de controlul costurilor, tendinţă existentă din anii trecuţi. Creşterile salariale din acest an sunt comparabile cu cele de anul trecut, insa într-o uşoară scădere. 

Şi în celelate ţări din Balcani creşterile salariale iau în calcul procentul de creştere al inflaţiei. De exemplu, în Serbia avem o creştere a salariilor de 4%, iar rata inflaţiei este estimată pentru acest an la 2,7%. În Bulgaria, procentul de creştere salarială este de asemenea de 4%, iar cel al inflaţiei este unul negativ, de -0.3%.

Bonusurile variabile reprezentate ca şi procent din salariul anual de bază nu prezintă schimbări ca şi potenţial de acordare faţă de anii trecuţi, menţinându-se la aceleaşi valori în ultimii 5 ani: top management - 20% din salariul anual, mid-management - 15% din salariul anual şi nivelul de specialişti între 10% şi 15% din salariul anual. 

Se poate observa în ultimii ani o tendinţă conservatoare în ceea ce priveşte creşterile salariale din partea tuturor companiilor. Acest lucru este confirmat şi anul acesta de politicile de creşteri salariale construite cu mai multă prudenţă şi rigurozitate.

„În ceea ce priveşte bugetele de creşteri, în ultimii ani,  specialiştii din departamentul de resurselor umane au acordat o mai mare concentrare şi realizarea acestora au la bază criterii şi metode de analiză a performanţei angajatilor”, precizează Roxana (Feregan) Marin, consulting manager în cadrul Consulteam.

Se menţin de asemenea tendinţele în ceea ce priveşte politicile şi practicile de compensaţii şi beneficiile privind segmentarea angajaţilor în funcţie de performanţă şi remunerarea acestora în acord cu performanţa obţinută. Companiile încearcă să identifice angajaţii top performeri, respectiv cei cu rezultate foarte bune, dar şi angajaţii cu potenţial de dezvoltare foarte ridicat.

Fluctuaţia voluntară de personal (procentul de angajaţi care au părăsit companiile din proprie iniţiativă) a scăzut cu un procent faţă de anul trecut, de la 8%, în 2014 la 7%, în 2015. În continuare, organizaţiile se concentrează pe atragerea şi reţinerea “talentelor”. 

Economia, atât la nivel local, în România, cât şi la nivel internaţional a devenit ceva mai stabilă, iar acest lucru se observă şi în cazul bugetelor de salarii, altor venituri (garantate sau variabile) şi de beneficii. Cu toate acestea, 10% dintre companiile participante la studiu intenţionează ca în acest an să reducă din personal, un procent mai mare faţă de anul trecut, când acesta era de 6%. Totodată, anul acesta 44% îşi manifestă dorinţa de a angaja, iar 46% nu indică vreo schimbare în organigramă. Cea mai mare parte a companiilor au poziţii disponibile fie de specialişti de nişă (IT, ingineri, producţie, vânzări), fie posturi de management.

Studiul Salarial Mercer 2015, finalizat la sfârşitul lunii august, cu o participare a peste 200 de companii din majoritatea industriilor, reflecta tendinţa companiilor din ultimii ani către precauţie în acordarea de creşteri salariale considerabile şi acordarea acestora ca răsplată a performanţelor deosebite.      

„În condiţiile în care companiile au bugetele de resurse umane limitate, atenţia acestora se concentrează pe implementarea unor practici de plată variabilă cât şi a unor beneficii cât mai inovative. 

Cu toate acestea, pentru performanţă întâlnim şi creşteri salariale individuale considerabile. De exemplu, ocupantul unei poziţii Database Administrator – Experienced care a obţinut rezultate deosebite, are un procent de creştere care poate atinge şi 10%.” comentează Oana Botolan Datki, South East Europe Managing Partner al Consulteam, reprezentant Mercer în România.

Studiul Salarial Mercer conţine o serie de rapoarte ce includ informaţii detaliate privind tendinţele politice şi economice, tendinţele de pe piaţa muncii din România, fluctuaţia de personal, politicile de compensare ale companiilor participante, tipurile de beneficii acordate angajaţilor pe termen scurt şi lung, beneficii în natură (tipul şi valoarea lor), posturile critice pentru angajarea candidaţilor potriviţi, precum şi date salariale statistice detaliate pentru fiecare post inclus în studiu.

Companiile participante la Studiul Salarial Mercer 2015 sunt majoritatea multinaţionale, din peste 11 industrii (industria bunurilor de larg consum, IT, Farmaceutic, Industria grea şi uşoară, Industria energetică, Retail, Servicii, Construcţii, Logistică etc.), şi analizează pachetele de remunerare a peste 70.000 de angajaţi din România. Rezultatele acoperă mai mult de 700 de posturi din toate departamentele şi industriile şi sunt personalizabile pentru toate regiunile ţării şi marile oraşe, în funcţie de cifra de afaceri a companiilor şi a numărului de angajaţi.

Grupul de Companii Consulteam, parte din Anxo Group, a fost fondat în anul 2000, ulterior dezvoltându-se ca una dintre cele mai rapide afaceri de consultanţă în domeniul resurselor umane din Europa de Est. Consulteam pune la dispoziţia clienţilor servicii performante de recrutare şi selecţie, consultanţă în politicile de compensaţii şi beneficii, management al performanţei, evaluare şi administrare a personalului, precum şi programe de training. Din 2002 grupul este partener strategic al Mercer în ţările în care este prezent.

Fondat în 1937, Mercer Human Resource Consulting este leader-ul mondial în consultanţă de resurse umane. Mercer îşi ajută clienţii să înţeleagă, să dezvolte, să implementeze şi să cuantifice eficienţa politicilor şi programelor de resurse umane.

Urmărește Business Magazin

/analize/ce-cresteri-salariale-au-acordat-companiile-romanesti-anul-trecut-14706129
14706129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.