Cat de riscant e sa deschizi o clinica privata in mall

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 mai 2011 435 afişări

Cum a ajuns clinica privata in mall si cat de curajoasa e decizia deschiderii unei asemenea unitati intr-un centru comercial? Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, vorbeste despre culisele noului proiect.

Printre cumparaturi, restaurante si vizionari de film, clientii complexului comercial Sun Plaza, situat in partea sudica a capitalei, se vor intalni de luna viitoare cu medici veniti la serviciu. Oficialii Regina Maria au luat decizia de a incerca o zona neexplorata pana acum in cei 15 ani de existenta. Mai exact, policlinica va fi cea mai mare a retelei, prima din sudul Bucurestiului si tot prima deschisa intr-un mall. "Cunoscand piata medicala privata din Europa, am vazut un sistem asemanator in Polonia. De acolo am preluat ideea", explica Wargha Enayati, care vorbeste despre deschidere ca despre "un pariu curajos". Mai ales ca nivelul la care s-a realizat proiectul este mai mare decat tiparul de policlinica de mall. De ce tocmai Sun Plaza? Pentru ca spatiul inchiriat este mai mare de o mie de metri patrati, adica peste posibilitatile altor malluri din Bucuresti.

"Daca ar fi fost Baneasa, probabil ar fi fost mai bine, dar noi in nord avem deja clinici, toate clinicile noastre sunt la nord de Piata Unirii. Iar celelalte malluri nu aveau capacitate pentru ceea ce doream sa facem, ceva mare." Oficialii Regina Maria au recurs la un proiect de asemenea dimensiuni pentru ca e tot mai important pentru pacient sa gaseasca cat mai multe specialitati sub acelasi acoperis, 80% dintre clinicile Regina Maria fiind construite pe acest sablon. In plus, in imediata apropiere a Sun Plaza se afla si trei spitale publice de mari dimensiuni, Marie Curie, Bagdasar si Gheorghe Marinescu, deci nici recrutarea personalului medical nu a fost o problema pentru directorul retelei.

Policlinica va avea un centru de imagistica, dar se va axa pe ortopedie si fizioterapie, dar si pediatrie. Din punct de vedere geografic, zona Pietei Sudului este una extrem de aglomerata la orele de varf, mallul are conexiune directa cu statia de metrou si ofera si un spatiu de parcare rezervat clientilor clinicii. Negocierile cu oficialii mallului nu au fost deloc usoare daca ne referim la stabilirea pretului chiriei. Tariful este confidential, insa contractul a fost semnat pe o perioada de cinci ani, iar investitia este de cel putin doua milioane de euro, cea mai mare parte fiind cheltuita pe aparatura de tip RMN.

Situatia este favorabila si proprietarilor Sun Plaza, cat timp oficialii mallului vor fi, cel putin in lunile urmatoare, singurii care vor putea oferi un astfel de serviciu clientilor din mall. Termenii contractului prevad ca Regina Maria sa fie singurul operator de servicii medicale private care functioneaza in mall pe durata celor cinci ani. Circa 60-70 de medici vor lucra in unitatea nou-deschisa si, dupa cum spune Enayati, este policlinica cu care a avut cele mai mici probleme in gasirea personalului. Estimarile sale indica faptul ca investitia va fi recuperata in circa trei ani, iar oficialii vizeaza un ritm de 250 de pacienti tratati in fiecare zi dupa doi ani.

In perioada imediat urmatoare, Regina Maria va inaugura policlinicile din zona Floreasca si zona Lujerului, dar si al saptelea spital, de obstetrica-ginecologie, situat in campusul din cartierul bucurestean Baneasa. De asemenea, reteaua va deveni furnizor oficial al Casei Regale pe zona de servicii medicale.

"N-o sa mai facem alt pas pana cand nu vom vedea cum merge noua clinica, nu mai riscam. In domeniul nostru trebuie sa fii foarte inovativ. Noi avem 15 ani de experienta si stim pe ce trebuie sa ne bazam. Cu bani poti sa faci orice, dar iti trebuie si experienta", conchide Wargha Enayati.

Urmărește Business Magazin

/analize/cat-de-riscant-e-sa-deschizi-o-clinica-privata-in-mall-8265836
8265836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.