Valoarea mall-urilor Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău a scăzut cu 17%, la 29 milioane euro

Autor: Cristina Cuncea Postat la 21 august 2014 31 afişări

Mall-urile Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, deţinute de dezvoltatorul imobiliar GTC, erau evaluate la finele lunii iunie la 29 milioane de euro, în scădere cu 17% faţă de luna martie, în timp ce complexul de birouri City Gate a pierdut 1% din valoare în ultimele trei luni.

Complexul de birouri City Gate, cel mai important activ al companiei în România, era evaluat la finele primului semestru la 156 milioane de euro, cu 1% sub nivelul de la finele lunii martie.

Reevaluarea în scădere a centrelor comerciale a avut loc ca urmare a reducerii veniturilor actuale şi viitoare din chirii, potrivit raportului financiar al companiei, în care se arată că mall-urile au pierdut 6 milioane euro din valoare. Aceasta reprezintă 20% (cel mai mare nivel) din pierderea de 67 milioane de euro rezultată din reevaluarea în scădere a întregului portofoliu GTC în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Veniturile din chirii obţinute de GTC în România şi Bulgaria s-au redus uşor la 11,8 milioane de euro, faţă de 12,2 milioane de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Veniturile totale au crescut însă de la 16,3 milioane de euro la 17,9 milioane de euro, iar pe fondul reducerii cheltuielilor, rezultatul net obţinut de dezvoltatorul imobiliar pe cele două pieţe a urcat de la 6,4 milioane de euro la 6,8 milioane de euro.

GTC operează centrele comerciale Galleria Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, pentru ultimele două dintre acestea, care se confruntă cu mari probleme, compania luând decizia să le vândă, însă fără succes.

Compania a încercat anul trecut să vândă cele două proprietăţi, împreună cu un mall din Suceava, însă a reuşit să găsească cumpărător doar pentru cel din urmă, cedat pentru 800 de euro, în condiţiile în care investiţia a fost de 25 de milioane de euro.

"Centrele comerciale Galleria din Buzău şi Piatra Neamţ au devenit active aflate în operare şi asta facem, la administrăm şi căutăm constant, împreună cu chiriaşii, să găsim soluţii pentru îmbunătăţirea rezultatelor. Organizăm zeci de evenimente lunar pentru locuitorii din oraşele unde deţinem un mall Galleria şi acest fapt s-a văzut şi în creşterea veniturilor (trimestrul doi 2014 versul trimestrul unu 2014 şi trimestrul doi 2013). Estimăm ca până la finalul acestui an nu vom mai înregistra o scădere a veniturilor pe acest segment", a declarat pentru MEDIAFAX, Danny Bercovich, directorul executiv GTC România.

Suprafaţa închiriabilă a celor trei centre comerciale totalizează 59.000 de metri pătraţi, din care 87% este ocupată, faţă de 89% la martie. Chiria medie generată de cele trei centre comerciale este de 3,8 euro/mp/lună, iar randamentul investiţional este de 10,9%.

Complexul de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 48.000 de metri pătraţi, are o rată de ocupare constantă, de 93%, în timp ce chiria medie pe care o generează proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/lună. Randamentul investiţional al City Gate este de 7,9%.

GTC a anunţat în anul trecut că nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucureşti, după ce autorităţile au clasificat terenul ca zonă verde pentru alte scopuri, astfel că spaţiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro în urma acestei decizii, reprezentând două treimi din valoarea terenului. În raport se arată că, dacă proiectul nu va fi realizat în termenul stabilit, compania va fi nevoită să ceară băncii care a finanţat achiziţia terenului să prelungească termenul de rambursare a creditului, măsură puţin probabilă.

"Valoarea acestui teren ar putea scădea ca urmare a suspendării dezvoltării, iar abilitatea grupului de a-l vinde poate fi limitată. Incapacitatea grupului de finaliza acest proiect în timp, sau deloc, ar putea avea efecte materiale adverse asupra businessului companiei, condiţiilor financiare, rezultatelor operaţionale şi asupra preţului acţiunilor", se menţionează în raport.

Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti-Ploieşti. GTC estimează că ar putea recupera 7 milioane euro în urma exproprierii.

Compania mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity, unde a vândut în primul semestru locuinţe în valoare de 5 milioane de euro, respectiv 2 milioane de euro.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întârziată din cauza lipsei finanţării.

"Nu putem face niciun update privind situaţia proiectului de birouri Ana Tower însă sperăm ca până la finalul acestui an să încheiem câteva tranzacţii pe segmentul de birouri din Bucureşti. Suntem în diferite etape de negociere pentru mai multe clădiri din Bucureşti. Nu putem oferi detalii, fiind vorba de aspecte confidenţiale, însă ne dorim să creştem portofoliul de spaţii de birouri pe care îl deţinem în România", a adăugat Bercovich.

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de 1,1 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GTC,
REZULTATE,
/actualitate/valoarea-mall-urilor-galleria-din-arad-piatra-neamt-si-buzau-a-scazut-cu-17-la-29-milioane-euro-13127316
13127316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.