Autorităţile din Islanda au evacuat zona Vulcanului Bardarbunga

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 august 2014 45 afişări

Protecţia Civilă islandeză a anunţat miercuri că a încheiat evacuarea zonei Vulcanului Bardarbunga, a cărui activitate crează în continuare îngrijorare cu privire la o posibilă erupţie, relatează AFP.

Autorităţile au declarat pentru AFP că această operaţiune, care vizează regiunea din nordul acestui vulcan imens, acoperit de cel mai mare gheţar din ţară - Vatnajökull - s-a încheiat către ora locală şi GMT 3.00 (6.00, ora României).

În regiunea vizată, foarte sălbatică, nu există locuinţe, ci corturi şi locuri de campare pentru turişti şi vânători. Drumurile către această zonă au fost închise.

Unii cercetători consideră Vulcanul Bardarbunga destul de periculos, în cazul în care va intra în erupţie, el putând să perturbe traficul aerian în nordul Europei şi în regiunea Atlanticului de Nord prin emisii de cenuşă şi putând provoca pagube importante în Islanda, prin inundaţii, în urma topirii gheţii de către lavă.

Însă această perspectivă a eruperii rămânea ipotetică miercuri, activitatea seismică fiind în general stabilă după patru zile de la momentul în care magma a început să intre în mişcare, sâmbătă.

Protecţia Civilă a adăugat că plănuieşte să survoleze regiunea pe timpul zilei, pentru a se asigura că nu a rămas cineva acolo. La survoluri vor prticipa şi cercetători.

"Ceea ce vom face este să luăm avionul Pazei de Coastă, să survolăm regiunea astăzi (miercuri) şi să vedem dacă e cineva. Nu avem de unde să ştim, evident, dacă în zonă se mai află excursionişti sau alţii", a declarat pentru televiziunea publică Ruv directorul Protecţiei Civile Vidir Reynisson.

Autorităţile au declarat marţi seara că este imposibil ca evoluţia Vulcanului Bardarbunga, în zilele sau săptămânile următoare, să fie prezisă. "Experienţa ne arată că activitatea seismică poate continua o perioadă îndelungată, fără să se declanşeze o erupţie", potrivit Protecţiei Civile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISLANDA,
VULCAN,
AVIAŢIE
/actualitate/autoritatile-din-islanda-au-evacuat-zona-vulcanului-bardarbunga-13121799
13121799
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.