Situaţie critică în Germania: Guvernul a naţionalizat cel mai mare jucător de pe piaţa de energie pentru a evita o prăbuşire totală a economiei
Germania va naţionaliza Uniper SE într-o mişcare istorică de salvare a celui mai mare importator de gaze din ţară, încercând astfel să evite colapsul sectorului energetic al celei mai mari economii din Europa, scrie Bloomberg.
Administraţia cancelarului Olaf Scholz va controla aproximativ 99% din compania de utilităţi din Dusseldorf după ce a injectat 8 miliarde de euro (8 miliarde de dolari), cumpărând pachetul majoritar deţinut de compania finlandeză Fortum Oyj. Acordul este de aşteptat să fie finalizat până la sfârşitul anului.
Uniper este epicentrul crizei energetice din Germania. Contractele sale masive de gaze cu Rusia au expus sever compania în faţa reducerilor energetice impuse de Kremlin. Utilitatea a acumulat 8,5 miliarde de euro în pierderi legate de gaze după ce preţurile pentru sursele alternative au crescut.
Acţiunile Uniper au scăzut cu până la 23%, în timp ce acţiunile Fortum au crescut cu până la 20%.
Guvernul lui Scholz este hotărât să asigure supravieţuirea Uniper în lunile următoare, când criza energetică s-ar putea agrava pe măsură ce temperaturile scad spre iarnă. Uniper a primit deja o serie de acţiuni şi împrumuturi de salvare, dar acestea au fost depăşite rapid de amploarea crizei, fiind nevoie de un sprijin de stat mai solid.
Riscul penuriei a crescut în toată Europa. Cheltuielile publice pentru limitarea crizei au crescut la jumătate de trilion de euro în Uniunea Europeană, Regatul Unit şi Norvegia, potrivit think tank-ului Bruegel.
Expunerea guvernului la situaţia Uniper include o linie de credit existentă de 13 miliarde de euro de la KfW. Creditorul de stat va continua să ofere finanţare până la finalizarea tranzacţiei. Pachetul total de salvare va costa guvernul în jur de 30 de miliarde de euro, potrivit rapoartelor din presa germană.
Pierderile Uniper din găsirea de furnizori alternativi pentru Rusia vor depăşi probabil 18 miliarde de euro în acest an, potrivit Bloomberg Intelligence. Compania a raportat deja o pierdere de peste 12 miliarde de euro pentru prima jumătate a anului, situându-se printre cele mai mari pierderi din istoria corporaţiei germane.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro