Salariul mediu net din construcţii s-a triplat în ultimii zece ani, înainte de instalarea pandemiei

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 05 mai 2020 198 afişări

Ultimii zece ani au adus o triplare a salariului mediu net din domeniul cons­truc­ţiilor, comparând doar lunile fe­brua­rie ale fiecărui an, astfel că în februarie 2020 acest indicator s-a situat la 3.036 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Salariul mediu net din construcţii s-a triplat în ultimii zece ani, înainte de instalarea pandemiei

♦ Planurile de business ale companiilor se scriu acum de la o zi la alta, astfel că deciziile vor depinde de evoluţia lucrărilor pe şantiere şi de apetitul dezvoltatorilor imobiliari.

Ultimii zece ani au adus o triplare a salariului mediu net din domeniul cons­truc­ţiilor, comparând doar lunile fe­brua­rie ale fiecărui an, astfel că în februarie 2020 acest indicator s-a situat la 3.036 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Spre comparaţie, în februarie 2010 salariul mediu net era de 1.116 lei în acelaşi sector.

Avansul se explică prin prevederile Ordonanţei 114/2018, care a impus, printre altele, un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din acest domeniu.

În acest moment, în care salariile din construcţii se află la maxime istorice pentru industria de profil, se pune însă problema dacă pandemia de Covid-19 prin care trece România şi întreaga lume va afecta nivelul veniturilor, în condiţiile în care piaţa imobiliară dă semne de slăbiciune.

„Forţa calificată de muncă este în continuare o problemă în domeniul construcţiilor, iar competiţia se menţine. Astfel, nu cred că patronii iau în calcul să umble la nivelul salarial, pentru că ei trebuie acum să încerce să-şi consolideze personalul”, spune Laurenţiu Plos­ceanu, preşedintele ARACO (Asociaţia Antreprenorilor în Construcţii).

Planurile de business ale companiilor se scriu acum de la o zi la alta, astfel că deciziile vor depinde de evoluţia lucrărilor pe şantiere şi de apetitul dezvoltatorilor imobiliari.

„Este foarte important de văzut care este capacitatea guvernului de a menţine proiectele pe care le-a demarat. S-ar putea să fie probleme privind finanţarea. Să sperăm însă că mixul de măsuri legislative care vor fi luate va permite continuarea activităţii şi în semestrul al doilea al anului”, mai spune Laurenţiu Plosceanu.

Criza complet neaşteptată cauzată de epidemia de Covid-19 i-a adus înapoi acasă pe mulţi români plecaţi să muncească în străinătate, în special în Italia şi Spania. O pondere semnificativă a celor care plecaseră peste graniţe lucrau acolo în domeniul construcţiilor, iar acum companiile din această industrie se gândesc să profite de oportunitatea de a-i avea înapoi acasă pentru a-i recruta pe şantierele din România. Companiile spun însă că rămâne de văzut câţi dintre cei reveniţi acasă sunt profesionişti în meseriile lor.

„În Germania, există multe proiecte de construcţii care nu pot fi realizate doar cu forţa de muncă existentă acolo, aşa că sunt solicitaţi muncitori din România. De aceea, patronii români trebuie să aibă grijă de angajaţii lor”, adaugă Laurenţiu Plosceanu.

Recent, Victor Căpitanu, managing director al dezvoltatorului imobiliar One United Properties, spunea că, cel mai probabil, costurile de construcţii nu vor mai creşte anul acesta, aşa cum era de aşteptat, cu 5-10, cum se întâmplă de regulă în fiecare an. Ca urmare a pandemiei, costurile vor stagna, crede el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mediu,
salariu,
constructii,
consolidare,
pandemie

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
VIDEO Italia a fost cuprinsă de un val de proteste violente VIDEO Italia a fost cuprinsă de un val de proteste violente
COMENTARIU Marius Oprea: În Occident, Covid-ul a şters egalitatea în faţa morţii. Nu şi în ţara Mioriţei
MonitorulApararii
7 lecţii învăţate de forţele ruse în războiul din Siria 7 lecţii învăţate de forţele ruse în războiul din Siria
Realitatea depăşeşte ficţiunea. Chiar şi în serviciile secrete
MonitorulPartidelor
Decizia privind validarea mandatului de primar al lui Clotilde Armand, amânată Decizia privind validarea mandatului de primar al lui Clotilde Armand, amânată
Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.