Raport UE: România, pe ultimul loc la cheltuieli pentru sănătate şi la investigaţii RMN şi CT

Autor: Catalina Mihai Postat la 04 decembrie 2014 40 afişări

În România se înregistrează cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sănătate, în timp ce numărul investigaţiilor RMN şi CT, precum şi al mamografiilor, este cel mai mic din UE, potrivit unui raport al OECD şi al Comisiei Europene.

Numărul doctorilor la mia de locuitori varia, în 2012, de la 6,2 doctori în Grecia, 4,9 în Austria şi 4,4 în Lituania, la 2,5 în România şi Slovenia şi 2,2 în Polonia, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi al Comisiei Europene.

Cele mai multe consultaţii anuale raportat la numărul de locuitori se înregistrează în Ungaria, Slovacia, Cehia şi Germania, România aflându-se pe locul 19 în UE.

În ceea ce priveşte asistentele, media europeană este de opt la 1.000 de locuitori, conform datelor din 2012. În Danemarca, sunt 15,4 asistente la mia de locuitori, în Finlanda - 14,1, iar în Irlanda - 12,6. Cel mai mic număr se înregistrează în Grecia - 3,6, în timp ce în România sunt 5,8 asistente la 1.000 de locuitori.

În privinţa dotării unităţilor medicale cu computere tomograf şi aparate RMN, numărul acestora a crescut în ţările europene în ultimii 20 de ani.

În 2012, Italia, Grecia, Finlanda şi Cipru aveau cele mai multe aparate RMN la un milion de locuitori, iar Grecia, Italia, Letonia şi Cipru aveau cele mai multe computere tomograf.

România, în schimb, avea 3,8 aparate RMN la un milion de locuitori, doar Ungaria având mai puţine - 2,8.

În ceea ce priveşte computerele tomograf, România avea, în 2012, 9,2 aparate la un milion de locuitori, mai puţine având doar Marea Britanie - 8,7 şi Ungaria - 7,7.

În acelaşi an, în România s-au făcut cele mai puţine investigaţii RMN din UE - 1,7 la mia de locuitori, faţă de 95,2 în Germania, şi cele mai puţine investigaţii CT - 13 la mia de locuitori, faţă de 205 în Luxemburg.

Şi la capitolul mamografii, România se află pe ultimul loc: doar 8% dintre femeile cu vârste între 50 şi 69 de ani au efectuat o astfel de investigaţie în 2012.

Pe de altă parte, România se află pe locul 7 în UE în privinţa numărului de paturi la mia de locuitori, raportul arătând o scădere a numărului de paturi în toate ţările din spaţiul comunitar, din 2000 până în prezent.

Potrivit ultimelor date disponibile, din 2011, cele mai multe antibiotice s-au prescris în Olanda, Estonia, Letonia şi România, iar cele mai puţine în Franţa, Belgia, Cipru şi Grecia, faţă de 84,8% în Finlanda, 81,5% în Danemarca şi 80,2% în Austria.

România este ţara din UE cu cele mai scăzute cheltuieli per capita pentru sănătate, pe primele locuri fiind Olanda, Austria şi Germania şi, totodată, statul care alocă cele mai puţine fonduri pentru unităţile medicale private.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RAPORT OECD,
SĂNĂTATE,
ROMÂNIA
/actualitate/raport-ue-romania-pe-ultimul-loc-la-cheltuieli-pentru-sanatate-si-la-investigatii-rmn-si-ct-13701694
13701694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.