Bashar al-Assad: Atacurile coaliţiei contra grupării Statul Islamic sunt ineficiente

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 04 decembrie 2014 72 afişări

Atacurile aeriene efectuate în Siria de coaliţia împotriva grupării Statul Islamic (SI) condusă de Washington sunt ineficiente, consideră preşedintele sirian Bashar al-Assad într-un interviu pentru revista franceză Paris-Match publicat joi, relatează AFP.

Aceste intervenţii americane "ne-ar fi ajutat cu siguranţă dacă ar fi fost serioase şi eficiente. Noi suntem cei care conducem lupta terestră împotriva Daesh (acronimul arab al SI), dar n-am constatat nicio schimbare, mai ales că Turcia oferă în continuare o susţinere directă în aceste regiuni", subliniază el.

"Nu poţi să pui capăt terorismului prin atacuri aeriene. Forţe terestre care să cunoască geografia şi să acţioneze concomitent sunt indsprensabile", declară preşedintele sirian. "Acesta este motivul pentru care nu au existat rezultate reale după două luni de campanii ale coaliţiei. Deci, nu este adevărat că atacurile coaliţiei ne ajută", adaugă el.

Cele aproximativ 60 de ţări care participă la coaliţia internaţională din Siria şi Irak au apreciat miercuri, din contră, că această campanie aeriană începe "să dea rezultate". Avansarea SI în Irak şi în Siria este "pe cale să fie oprită", au afirmat aceste state la finalul reuniunii ministeriale de la Bruxelles.

Bashar al-Assad confirmă, în plus, că Damascul consideră atacurile americane şi ale aliaţilor americanilor "o încălcare a suveranităţii naţionale" a Siriei. "Este vorba despre o intervenţie ilegală, mai întâi pentru că nu a primit aprobarea Consiliului de Securitate (al ONU), iar apoi pentru că nu a ţinut cont de suveranitatea unui stat - Siria", declară el.

Întrebat despre îndepărtările de la putere şi morţile brutale ale lui Saddam Hussein şi Muammar Kadhafi, al-Assad răspunde "căpitanul nu se gândeşte la moarte şi nici la viaţă, se gândeşte să-şi salveze nava". "Scopul său nu este să rămână preşedinte nici înainte, nici în timpul şi nici după criză", afirmă el.

"Dar orice s-ar întâmpla, noi, ceilalţi sirieni, nu vom accepta niciodată ca ţara noastră să devină o jucărie în mâna Occidentului. Acesta este un principiu fundamental pentru noi", subliniază al-Assad.

Întrebat ce părere are în legătură cu faptul că Franţa avea relaţii bune cu el în urmă cu câţiva ani, iar în prezent îl consideră "ca pe un paria", Bashar al-Assad îi acuză pe liderii francezi că s-au supus unor influenţe străine.

"Relaţiile bune din perioada 2008-2011", când Franţa era condusă de Nicolas Sarkozy, "nu erau rezultatul unei iniţiative franceze. Mai întâi americanii au însărcinat administraţia franceză, la acea vreme, să exercite presiuni asupra Siriei pe tema Iranului. Apoi Qatarul a împins Franţa să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Siria", declară al-Assad.

"Astăzi lucrurile nu s-au schimbat. (Preşedintele François) Hollande, la fel ca Sarkozy, nu acţionează din proprie iniţiativă", adaugă el.

Bashar al-Assad ironizează, în plus, nepopularitatea preşedintelui Hollande, pe care afirmă că "nici măcar nu-l cunoaşte". "Nu sunt nici inamicul personal şi nici rivalul lui Hollande. Cred că mai degrabă că Daesh este rivalul său, având în vedere că nivelul popularităţilor lor sunt foarte apropiate", declară al-Assad. În opinia sa, Executivul francez actual "acţionează împotriva intereselor (poporului sirian) şi celor ale poporului francez".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SIRIA,
AL-ASSAD,
STATUL ISLAMIC
/actualitate/bashar-al-assad-atacurile-coalitiei-contra-gruparii-statul-islamic-sunt-ineficiente-13700247
13700247
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.