Peste jumătate din companiile are activează în industria cărnii prezintă un risc de insolvenţă peste medie

Autor: Ioana Matei Postat la 03 decembrie 2014 50 afişări

Peste jumătate din companiile are activează în industria cărnii prezintă un risc de insolvenţă peste medie

Dupa patru ani consecutivi in care companiile din industria de prelucrare a carnii au sacrificat eficienta de ansamblu a activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si mentinerii cotelor de piata, in 2013 se continua evolutia favorabila din punctul de vedere al volumului vanzarilor (sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind insotita pentru prima data si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri). Dar aceasta redresare nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, potrivit unei cercetări lansate de compania specializată pe asigurări de credit Coface.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, pe parcursul anului 2013, 347 de companii si-au desfasurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde de lei şi 20.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind în creştere cu 7% şi, respectiv, 4% comparativ cu anul anterior.

Restabilirea profitabilitatii, reusita pe parcursul ultimului an financiar, nu este insa nici pe departe de natura a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflecta in analiza situatiilor bilantiere si a indicatorilor financiari calculati pe baza lor. Astfel, doar 50 companii din acest sector înregistreaza o cifră de afaceri anuală mai mare de cinci milioane de euro, reprezentând aproximativ 90% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Restul companiilor fie nu au desfasurat nicio activitate economica relevanta in 2013, fie inregistreaza o cifra de afaceri < 100 K/ EUR/ an, nefiind foarte relevante din punct de vedere valoric.  Aproximativ 40% dintre companiile ce activeaza in acest sector au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, in conditile in care sectorul, la nivel consolidat, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decat atat, in contextul in care sectorul, la nivel consolidat, a reusit sa-si imbunatateasca performanta prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au inregistrat o deteriorare a rezultatului net. In aceste conditii se poate spune ca mediul concurential al sectorului poate fi clasificat drept unul cu agresivitate peste medie.

Pe parcursul anului 2013, in sectorul analizat se observa o scadere semnificativa a investitiilor fata de anul precedent, cand au fost alocate sume importante pentru extinderea activelor corporale detinute. Cifrele indica si faptul ca, in anul 2013, s-a inregistrat o invechire mai accelerata a activelor, comparativ cu ritmul de innoire a acestora, ceea ce evidentiaza trecerea de la o etapa de investitii (anul 2012), la o etapa de conservare (anul 2013).

La nivelul intregului portofoliu, Coface Romania a analizat un esantion relevant de 127 de companii care isi desfasoara activitatea in domeniul analizat si care genereaza aproximativ 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector. S-a constatat ca 57% dintre companii prezinta un risc de insolventa peste medie, iar 1 din 4 companii incadrate in aceasta categorie inregistreaza un risc ridicat; 35% dintre companii efectueaza platile foarte lent, sau nu respecta conditiile contractuale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
risc,
carne,
industrie,
insolventa,
sector
/actualitate/peste-jumatate-din-companiile-are-activeaza-in-industria-carnii-prezinta-un-risc-de-insolventa-peste-medie-13698341
13698341
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.