Prima victimă bancară a sancţiunilor occidentale: Unitatea austriacă a Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, intră în insolvenţă

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 02 martie 2022 180 afişări

Prima victimă bancară a sancţiunilor occidentale: Unitatea austriacă a Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, intră în insolvenţă

Unitatea austriacă a Sberbank a fost împinsă spre eşec de sancţiunile de amploare împotriva Rusiei, devenind prima victimă bancară a măsurilor occidentale, scrie Financial Times.

În urma prăbuşirii unităţii austriece, care a survenit în timp ce alte părţi ale operaţiunilor Sberbank în UE au fost descărcate în vânzări de urgenţă către rivalii locali, sau au încetat, creditorul de stat a declarat că se retrage complet din Europa.

Autoritatea UE responsabilă de restructurarea băncilor în faliment a declarat că dispariţia unităţilor europene ale Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, a avut loc cu „viteza fulgerului”.

Sberbank Europe are aproximativ 800.000 de clienţi retail şi corporativi în Europa Centrală şi de Est, cu aproape 4.000 de angajaţi.

Banca a declarat miercuri că filialele sale din UE „s-au confruntat cu o descărcare excepţională de fonduri şi cu o serie de preocupări de siguranţă în ceea ce priveşte angajaţii şi birourile sale”, adăugând că „nu poate furniza lichiditaţi” operaţiunilor sale europene din cauza interdicţiei Bancii centrale a Rusiei privind mutarea fondurilor în străinătate.

„În lumina situaţiei actuale, Sberbank a luat decizia de a se retrage de pe piaţa europeană”, se arată în comunicat.

Consiliul unic de rezoluţie al UE a anunţat că filiala austriacă intră în insolvenţă, în timp ce unităţile sale croate şi slovene au fost transferate către noi proprietari.

Săptămâna aceasta, SRB suspendase deja majoritatea activităţilor UE ale băncii de stat ruse, după ce clienţii s-au grăbit să retragă bani ca răspuns la sancţiunile occidentale. „Am monitorizat situaţia de ceva timp”, a spus Elke König, preşedintele SRB. „Dar eşecul acestei instituţii a venit cu viteza fulgerului”.

„Nu este o insolvenţă din cauza capitalurilor proprii negative, este o insolvenţă din cauza lipsei de lichiditate”, a spus König.

Mulţi dintre cei 35.000 de deponenţi privaţi de la filiala austriacă a Sberbank au sediul în Germania, dar sunt acoperiţi de schema de garantare a depozitelor din Austria. Afacerea germană a Sberbank va face parte din insolvenţa austriacă, dar operaţiunea sa în Elveţia continuă să funcţioneze.

SRB a declarat că a vândut toate acţiunile filialei croate a Sberbank către Hrvatska Poštanska Banka, în timp ce unitatea sa slovenă a fost vândută către Nova Ljubljanska Banka. 

„SRB a decis, de asemenea, că rezoluţia nu este necesară pentru societatea-mamă din Austria a Sberbank Europe AG”, potrivit SRB. „Procedurile de insolvenţă se vor desfăşura în conformitate cu legislaţia naţională. Depozitele eligibile de până la 100.000 EUR sunt protejate de sistemul austriac de garantare a depozitelor.”

König a spus că celelalte două filiale ale Sberbank din UE, din Republica Cehă şi Ungaria, sunt gestionate de autorităţile naţionale. Unitatea sa din Cehia a fost pusă în insolvenţă, iar operaţiunea sa din Ungaria a fost îngheţată în aşteptarea unei decizii finale.

Întrebată dacă alte bănci ruseşti cu operaţiuni în Europa, în special VTB şi Gazprombank, s-ar putea confrunta cu probleme similare, König a spus că sistemul financiar din zona euro este stabil „deocamdată”, dar „în mod clar, băncile care deţin o proprietate rusă sunt sub stres”.

Ultima dată când SRB a preluat controlul asupra unei bănci printr-un proces formal de rezoluţie a fost atunci când a orchestrat vânzarea Banco Popular din Spania către rivalul său Banco Santander pentru 1 euro în 2017.

Banca Sberbank şi-a stabilit filiala europeană când a achiziţionat Volksbank International din Austria în 2012.

Sberbank Direct, operaţiunea sa de servicii bancare online, a căutat să-şi extindă baza de depozite, oferind economiştilor germani rate ale dobânzii de până la 1,5% la banii lor - mult mai mari decât ratele aproape de zero oferite de majoritatea creditorilor autohtoni.

Banca rusă a acceptat anul trecut să-şi vândă operaţiunile din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Ungaria, Serbia şi Slovenia unui consorţiu de bănci condus de AIK Banka din Slovenia. Dar König a spus că această înţelegere „s-a oprit” şi că oricum ar fi fost imposibil de finalizat din cauza sancţiunilor occidentale. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.