Ponta explică de ce a ales Craiova pentru şedinţa România-Bulgaria: Aici a fost semnat Tratatul din 1940

Autor: Alexandru Moise Postat la 24 aprilie 2015 292 afişări

Premierul Ponta a declarat că a ales Craiova pentru desfăşurarea şedinţei de guvern româno-bulgare deoarece în acest oraş au semnat cele două ţări Tratatul din timpul celui de-al doilea Război Mondial, arătând totodată că ar fi o mare greşeală ca Bulgaria şi România să se lase împinse în concurenţă.

"Nu întâmplător am ales Craiova pentru această şedinţă comună de guvern. În urmă cu 75 de ani eram în război. Acum, după 75 de ani, suntem două ţări democratice, membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, prietene şi având interese comune", a spus Ponta la finalul şedinţei celor două guverne, într-o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său bulgar, Boyko Borisov.

Premierul român a ţinut să aprecieze pragmatismul şi eficienţa premierului bulgar şi a precizat că Bulgaria şi România au interese comune şi nu trebuie să intre în competiţie şi concurenţă.

"De la prima întâlnire pe care am avut-o în urmă cu aproape trei ani, am apreciat faptul că domnul Borisov este foarte pragmatic şi eficient şi exact la fel va fi în continuare relaţia dintre cele două guverne şi între noi. Amândoi am mai învăţat un lucru în urma anilor petrecuţi în funcţia de prim-ministru: că cea mai marea greşeală este să ne lăsăm împinşi în competiţie şi concurenţă între România şi Bulgaria. De fapt, vom fi mai puternici şi respectaţi de către toţi partenerii noştri dacă suntem împreună aşa cum suntem azi", a spus Ponta.

El a trecut în revistă proiectele pe care cele două state le au în lucru şi şi-a exprimat speranţa că vor fi înregistrate progrese în realizarea acestora.

"Vreau ca, prin ceea ce am stabilit astăzi la nivel de prim-ministru şi miniştri, să progresăm cu aceste proiecte. Avem în lucru şi împreună proiecte foarte importante în diverse domenii. Rolul nostru strategic în cadrul NATO în această regiune, rolul nostru comun de graniţă a Uniunii Europene, proiecte extrem de importante finanţate din programe europene, proiecte de dezvoltare regională, infrastructură de transport, infrastructură energetică şi proiecte în sănătate, educaţie, turism şi agricultură", a afirmat premierul român.

Ponta a mai spus că aşteaptă "cu mare plăcere" să se revadă cât mai curând în Bulgaria şi a arătat că i-a îndemnat pe miniştri săi să aibă relaţii directe cu omologii lor bulgari cu scopul realizării tuturor proiectelor convenite de cele două guverne.

Guvernele României şi Bulgariei s-au reunit, vineri, la Craiova, într-o nouă şedinţă comună.

La Craiova, în septembrie 1940, România şi Bulgaria au semnat un Tratat prin care România a cedat partea sudică a Dobrogei (Cadrilaterul) şi şi-a dat acordul în realizarea unor schimburi de populaţie.

În urmă cu un an, la şedinţa comună organizată atunci la Ruse, Ponta declara că oraşul Craiova a fost ales ca loc pentru noua reuniune deoarece se află la o distanţă egală de Capitalele celor trei ţări, nu pentru evenimentul din primul război mondial.

"M-am uitat pe hartă şi am găsit, sper, locul cel mai bun în care, în cursul acestui an, să ne întâlnim la nivelul şefilor de guverne şi să instituţionalizăm această relaţie între noi. Oraşul care este la aceeaşi distanţă şi de Belgrad, şi de Sofia, şi de Bucureşti, este un oraş pe care îl iubesc foarte mult, Craiova, aşa încât am lansat deja invitaţia, cât mai curând, ca în formula şefilor de guvern să ne întâlnim la Craiova şi să instituţionalizăm un grup care să reprezinte interesele regionale şi europene ale celor trei ţări, un cadru formalizat şi instituţionalizat de colaborare", a mai spus Ponta la acel moment.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
SEDINŢĂ,
BULGARIA
/actualitate/ponta-explica-de-ce-a-ales-craiova-pentru-sedinta-romania-bulgaria-aici-a-fost-semnat-tratatul-din-1940-14152037
14152037
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.