Expert olandez, concediat după ce a făcut publice fotografii ale victimelor MH17 doborât în Ucraina

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 24 aprilie 2015 200 afişări

Un expert olandez implicat în identificarea victimelor zborului MH17 doborât anul trecut în estul Ucrainei a fost concediat după ce a arătat fotografii cu victimele la o prelegere publică, a anunţat Guvernul olandez joi, relatează AFP în pagina electronică.

"Colaborarea cu George Maat s-a încheiat", a anunţat ministrul Justiţiei Ard van der Steur în Parlament.

Ministrul a catalogat prelegerea susţinută de către Maat, un antropolog de la Universitatea Leiden din Maastricht (sud), drept "complet nepotrivită şi de prost gust".

Jurnalişti de la postul privat RTL Nieuws au participat şi au relatat primii de la acest eveniment, organizat de o asociaţie a studenţilor la medicină, în timpul căruia Maat a arătat poze cu bucăţi din cadavrele unor victime şi a prezentat elemente din procesul de identificare.

Un purtător de cuvânt al Echipei naţionale olandeze de legişti criminalişti LTFO, Thomas Aling, a declarat joi pentru AFP că Maat a fost suspendat din activitate şi că se analizau măsuri împotriva lui.

"Se pare că a arătat poze care nu puteau fi arătate într-o adunare publică", a declarat Aling.

Maat este acuzat, de asemenea, că a făcut comentarii în afara sferei sale de expertiză, şi anume despre cauzele prăbuşirii, despre care a spus că sunt "incorecte", potrivit lui Aling.

Toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului care se aflau la bordul avionului de linie aparţinând companiei Malaysia Airlines, majoritatea olandezi, au murit, după ce aeronava a fost doborââtă, în iulie, într-o zonă controlată de către separatişti proruşi.

Prelegerea a fost susţinută la începutul lui aprilie în faţa a peste 150 de persoane, iar în timpul ei fost arătate poze care ar fi fost autorizate în scopuri educaţionale, dacă nu ar fi fost permis accesul publicului larg în sală.

Un anunţ postat pe o pagină de Facebook arată în mod clar că prelegerea a fost deschisă publicului.

Adjunctul preşedintelui Asociaţiei Dezastrului Aerian MH17 Evert van Zijtveld a declarat pentru AFP că arătarea pozelor a fost "ruşinoasă şi foarte şocantă pentru rudele victimelor, cărora le-a amlificat durerea".

Maat s-a apărat declarând că el a crezut că prelegerea se adresa exclusiv unor studenţi la medicină.

"Se pare că au fost şi alte persoane acolo, dar nu mi-am dat seama", a spus el, citat într-un comunicat emis de către poliţie.

"Îmi pare nespus de rău că am rănit sau făcut să sufere rude ale victimelor", a spus expertul.

Autorităţile ucrainene şi Occidentul afirmă că avionul a fost doborât de către separatişti proruşi, cu un lansator de rachete de tip Buk furnizat de către Rusia. Moscova respinge acuzaţiile şi arată cu degetul către Kiev.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OLANDA,
ANCHETĂ,
MH17
/actualitate/expert-olandez-concediat-dupa-ce-a-facut-publice-fotografii-ale-victimelor-mh17-doborat-in-ucraina-14149066
14149066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.