Germania strânge cureaua: Prima economia a Europei ar putea reduce exporturile de energie electrică în această iarnă pentru a putea supravieţui

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 octombrie 2022 249 afişări

Germania strânge cureaua: Prima economia a Europei ar putea reduce exporturile de energie electrică în această iarnă pentru a putea supravieţui

Germania ar putea fi nevoită să reducă exporturile de energie electrică către Franţa şi alte ţări în această iarnă pentru a preveni o defecţiune a reţelei sale electrice, a avertizat un director executiv al celui mai mare operator de reţea din ţară, scrie Financial Times.

Hendrik Neumann, directorul tehnic al Amprion, cel mai mare dintre cei patru operatori de reţea electrică din Germania, a declarat că o oprire temporară ar putea deveni chiar necesară pentru a evita penuria de energie electrică şi blocajele în reţea. Cu toate acestea, el a spus că un astfel de scenariu ar putea fi mai degrabă aplicat pentru câteva ore decât pentru mai multe zile.

Avertismentul vine într-un moment de tensiuni sporite cu privire la răspunsul Berlinului la criza energetică, unele state UE spunând că „scutul de protecţie” de 200 de miliarde de euro pentru întreprinderile şi consumatorii germani anunţat săptămâna trecută riscă să submineze unitatea europeană.

Orice întrerupere sau reducere a exporturilor germane de energie electrică poate agrava deficitul de aprovizionare în Franţa, unde aproape jumătate din cele 56 de centrale nucleare ale ţării sunt în prezent în afara reţelei.

Guvernul francez presează grupul de utilităţi de stat EDF să onoreze repornirea programată în această iarnă a tuturor celor 32 de reactoare nucleare care au fost deconectate în vară pentru întreţinere.

Franţa a importat 6.000 de gigawaţi pe oră de electricitate din Germania în perioada ianuarie-martie - egal cu 5% din producţia totală de energie a ţării în trimestrul respectiv, potrivit think-tank-ului Fraunhofer ISE, o creştere de cinci ori în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Prevedem o situaţie extrem de stresată în timpul iernii viitoare”, a declarat Neumann pentru Financial Times.

Amprion, cu sediul la Dortmund, a generat anul trecut venituri de 2,6 miliarde EUR şi profit operaţional de 216 milioane EUR. 

Neumann a spus că nu împărtăşeşte punctul de vedere al ministrului german al economiei Robert Habeck, care în iulie a susţinut că ţara nu se confruntă cu o problemă a electricităţii.

„Dacă ar fi fost cazul, nu ni s-ar fi cerut [de către guvern] să efectuăm o analiză specială [pe piaţa de energie electrică în timpul iernii]”, a spus el.

Ca urmare a acestei revizuiri, guvernul german a decis luna aceasta să amâne dezafectarea programată în cursul anului a două dintre cele trei centrale nucleare rămase în ţară.

Germania suferă, de asemenea, de o nepotrivire regională a producţiei şi consumului de energie. Multe parcuri eoliene sunt situate în partea de nord-est a ţării, în timp ce o mare parte a industriei înfometate de energie se află în sud-vest, unde există un deficit tot mai mare de capacitate de generare.

Acest lucru poate declanşa diferenţe geografice între cerere şi ofertă, deoarece operatorul de reţea se poate lupta pentru a obţine energie dintr-o regiune în alta.

Un astfel de dezechilibru este rezolvat în mod normal prin exploatarea mai multor centrale electrice pe cărbune şi gaz în sudul Germaniei, dar este posibil să nu fie suficientă capacitate disponibilă în această iarnă. Într-o astfel de situaţie, Germania ar putea fi nevoită să-şi reducă exporturile, a spus Neumann.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.