Bătaia e „ruptă din Rai” sau este o experienţă traumatizantă ce are impact în comportamentul adultului tânăr?

Postat la 17 aprilie 2019 64 afişări

ezvoltarea sănătoasă a copilului este strâns legată de relaţia sa cu părinţii. Evenimentele pe care o persoană le trăieşte în toată perioada copilăriei, până la vârsta de 18 ani, îşi pun amprenta asupra modului în care aceasta va învăţa şi va reuşi să facă faţă situaţiilor stresante de viaţă.

Bătaia e „ruptă din Rai” sau este o experienţă traumatizantă ce are impact în comportamentul adultului tânăr?

Cercetătorii au ajuns la concluzia că evenimentele negative experimentate în copilărie (abuzul fizic, emoţional, sexual, neglijarea fizică şi emoţională sau violenţa domestică) sunt factori ce pot explica implicarea ulterioară a persoanei în comportamente de risc, cum ar fi: consumul de alcool, droguri sau tutun. 

DAstfel, neglijarea şi maltratarea (fizică şi sexuală) experimentate de copii pot conduce la probleme comportamentale ale acestora la vârsta adultă. Neglijarea apare din cauza eşecului părinţilor de a satisface nevoile de bază ale copiilor şi nivelul adecvat de îngrijire, chiar dacă situaţia materială le permite. Maltratarea fizică se referă la vătămarea corporală intenţionată aplicată copiilor de către părinţi sau alţi îngrijitori, iar maltratarea sexuală presupune utilizarea unui copil de către adulţi pentru stimularea sexuală.

Din păcate, în România, abuzul fizic şi neglijarea emoţională sunt printre cele mai răspândite forme de traume din copilărie, în procentaj de 26,9%, respectiv 26,3%. În ceea ce priveşte consumul de substanţe, statisticile arată că aproape 4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani au consumat droguri cel puţin o dată. Mai mult, dintre cele peste 2.000 de persoane care au cerut ajutorul specializat pentru tratarea dependenţei, peste 1.000 erau consumatori de canabis şi peste 900, consumatori de heroină.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că mai mult de jumătate dintre cei care îşi administrează droguri prin injectare au fost expuşi unor evenimente traumatice în copilărie. De asemenea, au observat că acei copii care sunt expuşi abuzului fizic, sexual sau neglijării riscă să înceapă de timpuriu să consume alcool, sunt predispuşi spre utilizarea abuzivă de opioide (ilicite şi opioide pe bază de prescripţie medicală) şi pot dezvolta dependenţe de substanţe sau comportament dependent mai târziu în viaţa adultă. Mai mult, acei adolescenţi care percep relaţiile intra-familiale ca fiind disfuncţionale şi sunt nemulţumiţi de relaţiile cu părinţii pot fi în pericol să dezvolte dependenţă de tehnologie.

Cititi mai multe pe www.banatulazi.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comportament,
bataie,
experienta,
impact

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.