Romania, nr. 1 in regiune dupa valoarea tranzactiilor imobiliare din T2

Postat la 11 august 2008 16 afişări

Romania s-a clasat pe prima pozitie in Europa Centrala si de Est in trimestrul al doilea in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor imobiliare, potrivit unui studiu al companiei globale de consultanta Cushman&Wakefield

In Romania trimestrul al doilea a marcat o revenire a tranzactiilor majore pe piata imobiliara: s-au tranzactionat 696 milioane de euro, cu 18,6% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2007 si de aproape sase ori mai mult decat in primul trimestru al lui 2008 (119 milioane de euro). Aceasta face ca suma totala inregistrata de Romania in primul semestru al 2008 sa se ridice la 815 milioane de euro, potrivit calculelor efectuate de analistii Cushman&Wakefield.

 

Ungaria a realizat doar 15 milioane de euro in trimestrul al doilea (T2) si un total de 135 mil euro in semestrul 1 (S1), Cehia are in T2 un volum de tranzactii imobiliare de 141 mil. euro, iar in S1 un total de 235 mil euro, Bulgaria are 251 mil. euro in T2 si un total de 746 in S1, in timp ce Polonia, desi are un total de 907 mil euro in S1 (703 mil euro in T1 si 204 mil euro in T2), in realitate a inregistrat valoari mult reduse fata de anul trecut - valoarea din T2 este cu 77,8% mai mica decat cea corespunzatoare aceluiasi semestru al anului trecut.

 

"Tranzactiile importante realizate in cursul primelor sase luni ale acestui an au fost incepute inca de anul trecut", a declarat Costel Florea, directorul departamentului de Capital Markets din cadrul Cushman&Wakefield Activ Consulting (n.red. biroul local al companiei de consultanta). Acesta considera ca fondurile de investitii sunt totusi mult mai prudente in acest moment din pricina existentei unor oferte similare sau la preturi chiar mai mici pe pietele vestice ("exista oferte pentru cladiri de birouri in City - Londra la yielduri de 7%"), din pricina cresterii numarul de proiecte imobiliare, mai ales in domeniul de retail, care va duce in mod normal la o scadere a chiriilor pe termen mediu si implicit o majorare a perioadei de recuperare a investitiei si din pricina majorarii costurilor de finantare si a aportului propriu de capital care a dus la o a dus la diminuarea ratei de recuperare interna (IRR), principalul indicator de analiza a randamentului pentru investitori.

 

"In momentul de fata in Romania putem discuta de yielduri de 6,25 - 6,5% pentru 'prime office', de 7-7,5% pentru 'secondary office', iar retailul ajunge la 6,25 - 6,5 pentru proprietati prime in Bucuresti si la 7,25-7,5 in afara Bucurestiului. Astfel yieldurile au crescut cu aprox 0,25-0,5% pentru proprietati 'prime' in Bucuresti, in timp ce cresterea yieldului pentru proprietati din afara Bucurestiului este de 0.5 - 1 % (50 pana la 100 de "base points")", a mai declarat Costel Florea.

 

In acest context, analistii companiei considera ca este posibil ca preturile pentru proprietatile generatoare de venituri sa ramana in continuare la un nivel mai scazut comparativ cu anul trecut, iar investitorii sa fie interesati cu precadere de parteneriatele cu dezvoltatorii care au nevoie de infuzii de capital, randamentele fiind mai ridicate in cazul dezvoltarii.

 

Click aici pentru a citi mai multe despre scaderile de peste 50% inregistrate pe unele piete vestice in T2 in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor imobiliare.

 

Cititi si Au ajuns preturile la maxim?

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/romania-nr-1-in-regiune-dupa-valoarea-tranzactiilor-imobiliare-din-t2-2914479
2914479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.