Cum să facem să fim mai fericiţi? Un studiu Harvard dezvăluie câteva elemente esenţiale pentru o viaţă mai lungă şi mai fericită

Autor: Ioana Matei Postat la 31 decembrie 2018 1000 afişări

Găsirea fericirii preocupă pe oricine, inclusiv pe oamenii de ştiinţă. Nu e de mirare că există o mulţime de studii pe tema acesteia, a modului în care să deveniţi mai productivi sau să aveţi relaţii mai sănătoase. Chiar dacă sfaturile legate de îmbunătăţirea vieţii ar trebui privite cu sceptimism, o metodă de a găsi câteva elemente comune între oameni care au vieţi fericite ar putea fi o soluţie. Studiul dezvoltării adulte, publicat de Harvard, îmbină trei cercetări ample - care urmăresc oameni de când sunt copii până îmbătrânesc.

Cum să facem să fim mai fericiţi? Un studiu Harvard dezvăluie câteva elemente esenţiale pentru o viaţă mai lungă şi mai fericită

Acesta a fost realizat pe 268 de absolvenţi Harvard avantajaţi din punct de vedere social născuţi în jurul anului 1920. Apoi, sunt analizaţi 456 de oameni dezavantajaţi social, născuţi în jurul anilor 1930. Sunt analizate şi 90 de femei înzestrate din punct de vedere intelectual, din clasa de mijloc, născute în jurul anului 1910. George Vaillant, profesor la Harvard Medical School, a condus derularea cercetării timp de aproape trei decenii.

Publicaţia internaţională Business Insider a sintetizat rezultatele studiului în 6 sfaturi pentru o viaţă fericită:

1. Evitaţi fumatul şi alcoolul: în majoritatea categoriilor analizate, lipsa fumatului înainte de vârsta de 50 de ani a fost singurul factor important a cărui lipsă conduce la o îmbătrânire mai sănătoasă. În ceea ce priveşte alcoolul, acesta nu generează doar probleme de sănătate, ci, pe termen lung, vă face mai puţin fericit şi distruge relaţiile.

2. Anii dedicaţi educaţiei sunt buni: mai multă educaţie nu înseamnă neapărat venituri mai mari sau un IQ mai mare, ci obiceiuri mai bune şi vieţi mai sănătoase.

3. O copilărie fericită: afecţiunea de care s-au bucurat adulţii analizaţi în copilărie s-a reflectat într-o viaţă de adult mai bună. Pentru bărbaţii din ambele clase, cel mai bun element care a prezis venituri mai mari nu reprezenta clasa socială a părinţilor, ci cât de mult iubiţi i-au făcut să se simtă părinţii lor. Când cineva găseşte o soţie iubitoare sau un prieten de încredere în viaţa adultă, răul făcut în copilărie prin lipsa afecţiunii poate fi reparat.

4. Relaţiile sunt totul: mulţi dintre bărbaţii şi femeile care erau înzestraţi atât intelectual, cât şi material, nu au evoluat bine în viaţa adultă fiindcă cea mai mare diferenţă a făcut-o abilitatea oamenilor de a se înţelege cu ceilalţi. Vieţile oamenilor din grupurile analizate au demonstrat că aptitudinile sociale - denumite cumva inteligenţă emoţională - nu strălucirea intelectuală sau clasa socială a părinţilor - au condus la o adaptare mai bună la bătrâneţe. Să îmbătrâneşti frumos înseamnă să oferi altora bucurie când se poate, să o primeşti recunoscător când îţi este oferită şi să fii suficient de lacom ca să te dezvolţi pe tine însuţi între cele două.

Rugat să concluzioneze rezultatele cercetării, Vaillant a răspuns: „Fericirea înseamnă iubire. Stop.”

Aşadar ce i-a diferenţiat pe cei care au reuşit faţă de cei care au eşuat? A ajuns să fie unul dintre cei mai buni indicatori pentru o viaţă plină de succes:

5. Abilitatea de a face faţă vieţii, mai exact, modul în care răspundeţi gândurilor şi sentimentelor dureroase produse de oameni dificili şi de spectacolul mai puţin optimist pe care îl produce viaţa. Cei care reuşesc folosec metode precum altruismul, umorul, concentrarea pe aspectele pozitive ale unei situaţii, abilitatea de a nu vă lua mult prea în serios.

6. „Generativitatea”: înseamnă construirea de comunităţi - depinzând de oportunităţile pe care societatea le pune la dispoziţie, poate însemna să lucrezi în calitate de consultant, ghid, mentor sau coach pentru tineri adulţi. Cercetarea arată că între 30 şi 45 de ani, nevoia noastră de realizări se află în declin şi nevoia noastră de a aparţine de o comunitate scade. Când suntem tineri, suntem puţin egoişti şi acest lucru este normal fiindcă trebuie să învăţăm cum să ne construim o nouă viaţă. Când adolescenţa se încheie, cel mai bun mod prin care să ne îmbunătăţim viaţa este să nu fim egoişti şi să ne concentrăm pe cei aflaţi în jurul nostru.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fericire,
viata,
ajutor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.