37% dintre români au încercat antreprenoriatul

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 13 noiembrie 2013 87 afişări

Unul din cinci români consideră contextul economic actual oportun pentru deschiderea unei afaceri, arată un studiu efectuat de Novel Research la iniţiativa Provident Financial România în perioada 9-21 octombrie 2013 pe un eşantion de 1.012 respondenţi. Astfel, 10,4% dintre români susţin că au în plan să pornească o afacere în următorul an, iar alţi 2,4% au demarat deja acţiunile necesare pentru înfiinţarea propriei firme. Peste un sfert sunt de asemenea înteresaţi şi pregătiţi să devină antreprenori, însă nu cred că vor realiza acest lucru în decurs de un an.

Aproximativ 37% dintre respondenţi au experimentat antreprenoriatul, însă doar 12,2% sunt activi în prezent, relevă studiul. 4 din 10 români au în plan să devină antreprenori în următoarea perioadă, iar din punct de vedere al entităţii juridice, aproape jumătate (47,5%) dintre ei ar alege PFA, aproximativ 32% ar opta pentru SRL, în timp ce numai 0,8% se gândesc la o societate pe acţiuni.

28% dintre respondenţi consideră că pornirea unei afaceri presupune o investiţie de până la 15.000 de lei şi 1 din 4 români spun că ar apela la o instituţie financiară dacă ar avea nevoie de bani pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri. Aproximativ jumătate din cei chestionaţi plasează investiţia pentru începerea unei afaceri între 15.000 şi 50.000 de lei, iar 24,3% consideră că este nevoie de o finanţare de peste 50.000 de lei. 24,2% dintre români ar obţine această investiţie din împrumuturi la prieteni sau membri ai familiei, 22,1% ar apela la programe guvernamentale şi 20,7% la fonduri de investiţii pentru afaceri.

Investiţia în propria afacere este considerată printre cele mai avantajoase din economie de către 46,7% din români. Puţin peste jumătate consideră profitabile şi investiţiile în aur şi argint, iar aproape 47% au aceeaşi părere despre investiţiile imobiliare. Depozitele bancare se situează abia pe locul al patrulea în clasamentul investiţiilor atractive pentru români, cu 36,6% dintre respondenţi care au sau sunt interesaţi să deschidă depozite, urmate de obligaţiunile de stat (20%), fondurile de investiţii (14,2%) şi investiţiile la bursă (10,1%).

”Studiul confirmă încă o dată importanţa investiţiilor în educaţie financiară şi antreprenorială, una dintre priorităţile strategiei Provident pentru dezvoltare durabilă. Suntem implicaţi în programe menite să îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe financiare şi antreprenoriale ale românilor încă din 2008. Pe baza experienţei acumulate – atât în România, cât şi la nivel de grup – şi ţinând cont de rezultatele studiului Novel, lansăm astăzi împreună cu partenerii noştri centrul de resurse online www.SigurantaFinanciara.ro şi programul cu acelaşi nume”, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România şi Bulgaria.

Educaţia antreprenorială este una dintre nevoile principale ale antreprenorilor din România, consideră aproape 10% dintre participanţii la studiul realizat de Novel Research pentru Provident Financial România, alături de un sistem de taxare mai relaxat şi o legislaţie mai flexibilă. Centrul de resurse online www.SigurantaFinanciara.ro acoperă această necesitate şi oferă unelte educaţionale financiare şi antreprenoriale utile atât antreprenorilor experimentaţi, cât mai ales celor în devenire.

Platforma oferă informaţii financiare, explicate pe înţelesul tuturor, conţine calculatoare inedite de buget, de economii, de investiţii, de studii sau de inflaţie şi pune la dispoziţia publicului experţi din domeniu deschişi să răspundă întrebărilor pe care le-ar putea avea cei dornici să-şi gestioneze mai bine bugetul sau să avanseze în carieră, potenţialii antreprenori sau cei care au deja propria afacere.

Provident Financial România este o instituţie financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României şi face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanţi furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,5 milioane de clienţi în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, precum şi în Mexic. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din regiune şi una dintre cele mai puternice 250 de companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

Provident are peste 800 de angajaţi şi colaborează cu 4.000 de agenţi independenţi în peste 75 de oraşe din întreaga ţară.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

/actualitate/37-dintre-romani-au-incercat-antreprenoriatul-11676654
11676654
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.