Povestea omului care a fondat cea mai mare companie de curierat din lume

Autor: Florin Casota Postat la 21 octombrie 2016 3225 afişări

Povestea omului care a fondat cea mai mare companie de curierat din lume

James Casey este fondatorul UPS (United Parcel Service), cea mai mare companie de curierat din lume la ora actuală, cu venituri de 58 de miliarde de dolari şi cu 444.000 de angajaţi.

James Casey, cel mai mare frate dintr-o familie cu patru copii, s-a născut pe 29 martie 1888 şi a fost nevoit să muncească de la o vârstă fragedă. La doar 11 ani s-a văzut nevoit să renunţe la şcoală pentru a putea ajuta financiar familia. A fost curier pentru un magazin, apoi pentru o companie de de mesagerie, iar la 15 ani, alături de alţi doi colegi, a avut parte de prima experienţă de business în domeniul curieratului.

Însă anul 1907 avea să fie unul marcant pentru el; pe 28 august a fondat, la doar 19 ani, alături de prietenul său Claude Ryan, American Messenger Company, ce avea să se transforme în UPS (United Parcel Service), cea mai mare companie de curierat din lume la ora actuală, cu venituri de 58 de miliarde de dolari şi cu 444.000 de angajaţi. 

Au început într-o pivniţă din Seattle cu un împrumut de 100 de dolari; livrau colete mergând pe jos sau cu bicicleta. Primii angajaţi au fost alţi adolescenţi, în căutare de variante de a câştiga bani. În 1913, competiţia de pe piaţă l-a împins pe Casey să unească forţele firmei sale cu afacerea Motorcycle Messengers, a lui Evert McCabe; compania formată în urma fuziunii a fost numele de Merchants Parcel Delivery. Prima maşină utilizată pentru livrare a fost Ford Model T. Odată cu această unire, şi operaţiunile companiei s-au îndreptat doar către livrarea de pachete şi mai puţin pe livrarea de mesaje, din cauza apariţiei şi dezvoltării serviciului de telefonie.

Compania s-a dezvoltat şi în 1919 a făcut pasul în afara oraşului Seattle, în Oakland, California, şi şi-a schimbat numele în United Parcel Service. Trei ani mai târziu, compania a realizat şi prima achiziţie, cumpărând o companie de curierat din Los Angeles. În 1929, UPS a introdus şi serviciul de livrare a produselor via aeronave, însă au fost nevoiţi să renunţe la această divizie de afaceri din cauza crizei din 1930. Tot atunci a fost deschis şi un birou la New York.

Compania a continuat să crească în următorii ani, iar în 1975 a fost prima firmă de curierat care se putea lăuda că livra produse către toate adresele din cele 48 de state continentale ale Statelor Unite ale Americii.

James Casey a spus de multe ori că-şi datorează succesul mamei sale, Annie Casey, care a reuşit să ţină familia unită după ce tatăl lui James a murit. A ţinut atât de mult la o familie unită încât în 1966 a creat un program caritabil care ajuta copiii orfani.

Antreprenorul era convins că un om care lucrează pentru el este mai mult decât un angajat şi a fost unul dintre primii oameni din America care au implementat un program de împărţire a profitului. În prezent, majoritatea acţiunilor UPS sunt deţinute de manageri sau pensionari care au lucrat în companie.  James E. Casey a murit la vârsta de 95 de ani, pe 6 iunie 1983, iar la acel moment averea sa era estimată la 100 de milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.