Un antreprenor francez preia mallul Electroputere din Craiova într-o tranzacţie estimată la 50 mil. euro

Postat la 26 octombrie 2016 192 afişări

Un antreprenor francez preia mallul Electroputere din Craiova într-o tranzacţie estimată la 50 mil. euro

Mallul din Craiova, aflat în insolvenţă încă din 2013 la doi ani de la deschidere, a fost vândut de belgienii de la BelRom către francezii de la Catinvest. Tranzacţia, estimată de ZF la 50 mil. euro, a fost supusă Consiliului Concurenţei care si-a dat acordul.

Grupul francez Catinvest, care deţine pe piaţa locală trei galerii comerciale, repectiv Cora Pantelimon, Carrefour Orhideea şi Tom Constanţa este controlat de antreprenorul francez Bertrand Catteau. El a preluat la Craiova doar galeria comercială, cu o suprafaţă de aproape 28.000 mp. Centrul Electroputere mai deîine însă şi un hipermarket Auchan şi un magazin de bricolaj Leroy Merlin. Acestea nu au fost preluate, fiind deţinute de cele două grupuri, potrivit datelor ZF.

Belgienii de la BelRom, care deţin centrul comercial Electroputere din Craiova, l-au scos la vânzare încă de acum mai bine de un an. Belgienii au vândut de-a lungul timpului mai multe dintre proiectele pe care le-au dezvoltat în România.

La polul opus, decizia grupului Catinvest de a face o astfel de achizitie vine după o lungă perioadă, de circa un deceniu, în care francezii nu au făcut nicio mutare strategică pe piaţa locală. Firma Catinvest este controlată de antreprenorul francez Centrul comercial Electroputere din Craiova a fost inaugurat la finalul lui 2011 într-o fostă hală industrială reamenajată, iar investiţia a fost finanţată de către UniCredit printr-un împrumut de 40 de milioane de euro. Proiectul cu o suprafaţă închiriabilă de circa 50.000 mp ce urma a fi extinsă a intrat însă în insolvenţă la circa doi ani de la lansare, la propria cerere.

Compania K & S Electric Power Point prin care belgienii de la BelRom operează centrul comercial se afla la momentul intrării în insolvenţă în litigiu cu constructorul centrului comercial. Firma timişoreană de construcţii NM Construct obţinuse executarea silită a proiectului în contul unei presupuse datorii neachitate pentru lucrările realizate, iar prin deschiderea insolvenţei procesul de executare a fost suspendat.

Mall din Bănie care s-a deschis în plină criză financiară are ancore hipermarketul Auchan şi magazinele de modă ale Inditex (Zara) sau H & M. Compania estima iniţial venituri anuale de circa 4,5 milioane de euro pe an. La finalul anului trecut însă compania K & S Electric Power Point a avut încasări de 34 mil. lei (7,5 mil. lei) cu doar cinci salariaţi. Totuşi, firma are pierderi de circa 30 mil. lei, aproape cât cifra de afaceri şi de circa cinci ori mai mari decât în anul anterior. Mai mult, datoriile totale sunt de 190 mil. lei.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.