Diferenţa între poze şi fotografii

Autor: Dorin Oancea Postat la 02 aprilie 2012 1579 afişări

O întrebare naivă şi destul de des răspândită este „de ce ai avea nevoie de un aparat foto complex, cu obiective diverse, care costă o sumedenie de bani, când camera foto a smartphonului ar fi de ajuns?„. Răspunsul scurt este că primul face fotografii, iar celălalt poze.

Răspunsul lung îşi are rostul numai dacă mirarea îi aparţine unui ins în toate minţile: fotografie înseamnă să nemureşti lumina, emoţia şi momentul. Vestita fotografie cu copii arşi cu napalm în Vietnam a lui Nick Ut este mai mult decât un moment dintr-un război cretin, este un amestec de trăiri care a dus la marile manifestaţii din SUA, în urma cărora războiul a încetat. Şi vorbeam mai sus de inşi în toate minţile pentru că există înregistrări cu preşedintele Nixon care îşi exprima, în cel mai pur stil politicianist, îndoieli în privinţa autenticităţii imaginii: "...nu crezi că e aranjată?", l-a întrebat fostul preşedinte american pe secretarul său de presă.

Imaginea de alături este dintr-un alt tip de război, cel dintre fotografi şi vedete. Este o fotografie a lui Jackie Kennedy Onassis, luată de un ins numit Ron Galella pe 7 octombrie 1971.

Ron Galella (www.rongalella.com) a fost cel mai faimos paparazzo al epocii sale (şi este în continuare un fotograf de seamă, care ţine discursuri, face expoziţii şi semnează cărţi şi albume). I-a fotografiat pe Elvis, pe Sophia Loren, pe Liz Taylor, Robert Redford sau Frank Sinatra. Sean Penn l-a scuipat, iar bodyguarzii lui Richard Burton l-au luat la bătaie de-a binelea. Şi după ce Marlon Brando i-a rupt falca şi i-a scos cinci dinţi, Galella s-a echipat cu o cască de fotbal american şi l-a urmărit mai sârguincios.

Vedeta favorită a lui Galella a fost Jackie Kennedy. În perioada în care fosta primă doamnă a locuit la New York, Galella a dat sume serioase portarilor şi şoferilor de limuzine, pentru a o putea urmări. "Windblown Jackie", cum este cunoscută fotografia, este socotită capodopera lui Ron: Jackie reacţionează, cu un zâmbet uşor surprins, la claxonul unui taxi, pe Madison Avenue. Insistenţa lui Galella a dus la două vestite procese care i-au adus notorietate fotografului, dar care au menţinut-o şi pe Jackie în atenţia publicului. Peste ani un film despre activitatea lui Galella se va numi chiar "Sparge-i camera!" - "Smash his camera", după îndemnul pe care Jackie i l-a adresat unui bodyguard aflat în apropierea lui Galella.

În cazul în care veţi căuta şi alte imagini luate de Ron Galella, veţi descoperi că, paparazzo sau nu, nu a uitat nicio clipă să fie fotograf, şi aceasta este lecţia pe care ne-o oferă: diferenţa între poze - "el sprijinind fals Turnul din Pisa" sau "ea ţinând luna în palmă" sau "peisajul minunat de la munte, cu linia orizontului strâmbă şi nişte crăci apărând aiurea" - şi fotografie - lumină, emoţie şi moment. Între amatorism şi experienţă sau între talent şi superficialitate. Galella a studiat fotografia şi are o diplomă în fotojurnalism. A creat un gen care în timp a degenerat, cum se întâmplă cu cele mai multe găselniţe de succes, care par facile cu toate că nu sunt: astăzi o sumă de inşi îşi imaginează că pot da lovitura vieţii pozând la nesfârşit picioare sau sâni dezgoliţi, gloată fără educaţie şi fără rost. Cumva eufemistic vorbind.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fotografii,
aparat foto,
smartphon
/opinii/diferenta-intre-poze-si-fotografii-9456471
9456471
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.