AI secretara

Autor: Ioana Niţă Postat la 17 decembrie 2023 85 afişări

Munca în corporaţie, cu multe „calluri” şi „meetinguri” zi de zi poate deveni câteodată ineficientă, fiind greu să mai ţii pasul cu ce s-a discutat şi când, fiind nevoie mereu să îţi iei notiţe şi să organizezi informaţiile. Însă cum ar fi să ai o secretară personală indiferent de poziţia pe care o ai în companie, un asistent bazat pe inteligenţă artificială care să facă munca asta în locul tău şi să îţi crească productivitatea? Un start-up local s-a gândit la această problemă şi a creat soluţia.

Noi spunem că este o platformă de automatizare a şedinţelor şi o parte din această platformă este un fel de asistent, bazat pe inteligenţă artificială, dar nu numai, care intră automat în şedinţe. Îţi conectezi calendarul sau îi trimiţi un link de Zoom, Google Meet, Microsoft Teams şi va intra ca un participant în acea şedinţă online şi va înregistra, transcrie şi sumariza automat şedinţa. Apoi se trimite pe mail către participanţi sumarul care include şi paşii următori şi câţiva indicatori de productivitate, adică o interpretare a modului în care a fost organizată şedinţa. Iar această interpretare poate include mai mulţi parametri în funcţie de callurile pe care le ai şi în funcţie de rolul pe care le ai în organizaţie. Noi personalizăm destul de mult la nivel de rol şi la nivel de organizaţie înţelegem contextual în ce fel de şedinţă eşti şi care ar fi sumarul sau să spunem interpretarea cea mai potrivită, cea mai relevantă”, a explicat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Dan Huru, cofondator şi CEO al Meetgeek.ai.  El a pus bazele proiectului Meetgeek.ai încă din 2021, rafinând ideea până la comercializarea soluţiei în 2022.

„Cred că am avut prima idee prin 2020 şi am început efectiv să lucrăm la ea în 2021. Atunci am trecut printr-un accelerator din Bucureşti, unde am intrat cu o idee pe hârtie şi am ieşit cu ceva mai consolidat. După care am început să lucrăm la produs şi am făcut foarte multe call-uri cu posibili clienţi ca să descoperim ce trebuie să construim. A fost o perioadă interesantă în care erau foarte multe idei şi în care s-a concretizat un produs axat pe anumite zone. Ideea a plecat de la nevoia de a automatiza sarcini operaţionale fiindcă eu personal am fost implicat în multe proiecte de software, de dezvoltare de produse software, pentru a automatiza aceste taskuri. Am observat că există foarte multă libertate în a pune şedinţe în calendar, şedinţe care sunt gestionate prost până la urmă şi ne-am gândit că putem dezvolta o tehnologie complementară care să adreseze această problemă uriaşă. Bineînţeles că nu poţi rezolva toate problemele deodată, dar măcar poţi rezolva o mare parte din această problemă uriaşă, ceea ce are impact şi este valoros”, a relatat el. Acum, soluţia Meetgeek.ai se integrează cu aplicaţiile de videoconferinţă precum Zoom, Microsoft Teams sau Google Meet, participând la şedinţele online ca un asistent virtual care înregistrează, transcrie şi sumarizează cele mai importante informaţii şi concluzii din discuţiile de business cu ajutorul tehnologiei AI. Utilizatorii pot personaliza rezumatele şi insight-urile pentru fiecare tip de apel, definind ce teme sau detalii le sunt de interes. De asemenea, pot extrage automat cele mai importante întrebări, nivelul de participare, identificarea monologurilor dintr-o conversaţie şi multe altele.

Pe lângă integrarea cu platformele de videoconferinţă, Meetgeek.ai se integrează şi cu alte tipuri de soluţii software folosite în cadrul companiilor – de la soluţii de project management sau de tip CRM (Customer Relationship Management). În total, sunt peste 10.000 de soluţii software cu care se integrează în preent Meetgeek.ai. „De obicei companiile îşi integrează acest asistent cu celelalte platforme pe care le folosesc, celelalte produse software - pot fi soluţiile de chat de comunicare internă cum ar fi Microsoft Teams sau Slack, sau pot fi tool-uri de project management sau tool-uri de customer relationship management de exemplu pentru echipele de vânzări. Şi ce se întâmplă practic este că aceste sumaruri, <<highlight-uri>> din şedinţe, cele mai importante lucruri pe care tu le defineşti ca fiind importante, ele pot fi automat trimise către alte platforme pentru a automatiza timpul necesar de a introduce date în sistem şi pentru a trimite informaţii către colegi mai uşor, pentru a colabora mai uşor cu ceilalţi colegi”, a punctat Dan Huru. În prezent, platforma Meetgeek.ai funcţionează pentru 30 de limbi, inclusiv limba română, acurateţea transcrierilor fiind de 90-95%, conform reprezentanţilor start-up-ului.

Meetgeek.ai şi-a propus să ajungă până în vara anului viitor la venituri anuale recurente de 1,5 mil. dolari, dublu faţă de nivelul actual, iar odată ce îşi va atinge obiectivul start-up-ul va deschide şi o nouă rundă de investiţii. Până acum, echipa Meetgeek.ai a atras investiţii totale de 650.000 euro, sumă cu care a reuşit să lanseze oficial platforma anul trecut şi să atragă până în prezent circa 10.000 de clienţi la nivel internaţional, majoritatea din SUA.

„Noi avem un obiectiv să ajungem la 1,5 milioane de dolari venituri anuale recurente până la începutul verii viitoare, în 2024. Acum suntem undeva la jumătate, spre jumătate din acest obiectiv, dar avem o creştere destul de bună şi sperăm că o să ajungem la să ne îndeplinim obiectivul. Probabil vom ajunge să avem între 20.000 şi 30.000 de clienţi, depinde ce fel de companii vom atrage în portofoliu. Pentru noi este important ca şi companie să ai şi o bază variată de clienţi pentru a putea de servi mai bine clienţii şi de fapt şi pentru a putea crea funcţionalităţile corecte”, a spus Dan Huru. Modelul de business al Meetgeek.ai se bazează pe subscripţii lunare sau anuale, costul pornind de la 19 dolari/lună per licenţă. „Avem şi o variantă gratis care e limitată la 5 ore pe lună şi apoi încep licenţele care sunt cumpărate de obicei pentru fiecare utilizator. Deci, de exemplu, o echipă de 20 de oameni poate să cumpere 10 licenţe plătite şi să folosească 10 licenţe gratis. Asta înseamnă că îi pot include şi pe ceilalţi colegi care nu au neapărat foarte multe şedinţe sau au un număr relativ restrâns de şedinţe şi îi pot include în procesul de colaborare şi de îmbunătăţire a productivităţii în general.”   


Rubrica „Start-up Pitch”

1. Invitat: Dan Huru, cofondator şi CEO al Meetgeek.ai.

Ce face? A dezvoltat o soluţie software bazată pe tehnologia AI care creşte productivitatea întâlnirilor de business.

2. Invitaţi: Valentin Radian, cofondator al Find My Dentist şi director executiv în cadrul companiei de stomatologie Gursk Medica, şi Robert Profeanu, team manager în ca­drul EXE Software.

Ce fac? Au lansat în urmă cu aproximativ trei luni şi jumătate pe piaţa din România şi în Republica Moldova platforma FindMyDenstist, dezvoltată de compania românească EXE Software.

Valentin Radian: „Am ajuns la 500 de clinici dentare, ne chinuim să populăm cât mai mult aplicaţia, apoi o să înceapă promovarea către beneficiarul final care este pacientul. De asemenea, statisticile arată că am avut peste 40.000 de căutări în interiorul aplicaţiei, în aceste trei luni şi puţin de când am lansat-o pe piaţă.“

Robert Profeanu: „Din punct de vedere dezvoltare, soluţia a fost construită mai puţin de un an. Dar noi am luat în considerare şi am ştiut încă de la început că vor fi planuri de extindere, de aceea una din provocări a fost să pregătim soluţia încă de la început pentru a putea fi extinsă şi în alte pieţe. Iar dacă vom creşte numărul de ţări, ceea ce ar aduce şi creşterea numărului de utilizatori sau de clinici, aplicaţia este pregătită să facă faţă unei astfel de creşteri.“


Rubrica „Start-up Update”

1. Invitat: Diana Enăchescu, cofondator şi CEO al Vintello - platformă de fashion resale

Ce e nou? Start-up-ul românesc a ajuns la un număr de la 15.000 de utilizatori care au postat peste 20.000 de articole de fashion pe platformă şi are deschisă în prezent o rundă de finanţare.

„Am luat o finanţare anul trecut din partea Black Sea Climaccelerator şi o altă finanţare, anul acesta, prin intermediul Bravva Angels - comunitate de investitori de tip business angel din România dedicată susţinerii start-up-urilor cu cel puţin o femeie fondator. Toate finanţările puse cap la cap ajung la circa 60.000 euro. Avem o rundă de finanţare deschisă în prezent, pe care ne dorim să o continuăm în cursul acestui an sau la începutul anului viitor.”

2. Invitat: Mădălin Ilie, CEO al Telerenta - platformă automatizată pentru închirierea de echipamente electronice

Ce e nou? Start-up-ul Telerenta se află în căutarea unei finanţări pentru a susţine planurile sale de dezvoltare accelerată. În cele şase luni de la lansarea platformei, Telerenta a introdus pe piaţă şi un concept nou cu ajutorul grupului Bobnet – o reţea de rentboxuri de unde utilizatorii pot închiria produsele electronice dorite, şi a adăugat o serie de noi echipamente disponibile pentru închiriere. Planurile de dezvoltare nu se opresc însă aici, echipa Telerenta urmând să extindă începând cu luna aceasta reţeaua sa de rentboxuri la nivel naţional, iar din 2024 start-up-ul va face pasul şi către pieţele externe, prima ţară fiind Polonia.

„Categoriile de produse care sunt prezente pe site vor fi disponibile şi pentru închiriere aproape instantă din rentboxuri 2.0 ce vor fi prezente în foarte scurt timp, începând încă de luna aceasta, în centre comerciale din toată ţara. Mergem către oraşele mari şi enumăr câteva - cel mai probabil Cluj, Iaşi, Braşov, Timişoara.“



Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma

www.zf.ro/zf-it-generation

ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovx, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tehnologie,
soft,
Dan Huru,
ZF IT Generation

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.