Cele mai inovatoare companii din România: Ambalajul din plante al sticlei Dorna aduce economii importante celor de la Coca-Cola

Autor: Ioana Mihai-Andrei, Razvan Muresan Postat la 10 decembrie 2014 5679 afişări

Cele mai inovatoare companii din România: Ambalajul din plante al sticlei Dorna aduce economii importante celor de la Coca-Cola

În vara acestui an pe piaţa locală a fost introdus un ambalaj realizat în proporţie de până la 30% din plante. Noul ambalaj, realizat prin tehnologia PlantBottle, este folosit pentru recipientele de 500 ml de apă plată şi carbogazoasă Dorna şi Izvorul Alb.

Obligaţia producătorilor de ambalaje de a recicla este transformată de către companii într-un instrument de marketing. În cazul îmbuteliatorului Coca-Cola, un exemplu este sticla Dorna, lansată în 2012 ca parte din iniţiativa Coca-Cola HBC de micşorare a cantităţii de materiale folosite la ambalajul apelor companiei.

Ambalajele PET ale apelor Dorna şi Dorna Izvorul Alb au fost modificate pentru a fi mai uşoare cu până la 25%, se pot răsuci ocupând astfel mai puţin loc şi, în consecinţă, devin mai uşor de depozitat în vederea reciclării. Anul trecut, fiecare a şasea sticlă de PET pentru produsele CCHBC a fost colectată separat şi reciclată.

Elementul de noutate:

Dorna este prima apă minerală din România distribuită într-un ambalaj cu până la 30% conţinut din plante.

Efectele inovaţiei:

Ambalajul rezultat prin tehnologia PlantBottle este 100% reciclabil şi reduce în mod considerabil emisiile de dioxid de carbon eliberate în atmosferă. De pildă, la nivel mondial, doar în 2010 introducerea ambalajelor PlantBottle a echivalat cu eliminarea a aproximativ 30.000 de tone de dioxid de carbon (CO2) sau a aproximativ 60.000 barili de petrol, care ar fi fost folosiţi pentru a produce PET-urile clasice.

Descriere:

În prezent, tehnologia PlantBottle foloseşte etanol din trestie de zahăr din Brazilia. Bioetanolul din trestie de zahăr din Brazilia este singurul biocombustibil recunoscut pe scară largă de către autorităţile din domeniu pentru performanţele sale ecologice şi sociale unice. Culturile de trestie de zahăr din Brazilia sunt întreţinute aproape în totalitate cu apă de ploaie, fără să fie nevoie de cantităţi suplimentare de apă pentru irigare.

Spre deosebire de alte materiale obţinute din plante, ambalajul PlantBottle poate fi procesat în fabrici şi instalaţii de reciclare deja existente. Aceste ambalaje pot fi folosite, reciclate şi refolosite pe termen nelimitat.

Coca-Cola plănuieşte ca până în 2020 să înlocuiască toate materialele pe bază de petrol şi combustibili fosili din componenţa PET-urilor clasice, cu materiale obţinute din plante, şi să introducă ambalajele PlantBottle pentru toate produsele din portofoliul companiei. Rezultatul va fi o sticlă 100% reciclabilă, din 100% surse regenerabile, neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

În România, sistemul Coca-Cola este format din Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company, proprietarul mărcilor înregistrate) şi partenerul său, Coca-Cola Hellenic (CCH) România, care îmbuteliază şi distribuie produsele Coca-Cola.

Business Magazin a lansat în 24 noiembrie prima ediţie a catalogului "Cele mai inovatoare companii din România".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
coca cola,
plantbottle,
dorna,
sticla
/analize/industrie/cele-mai-inovatoare-companii-din-romania-ambalajul-din-plante-al-sticlei-dorna-aduce-economii-importante-celor-de-la-coca-cola-13713030
13713030
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.