Prea scump pentru Romania

Postat la 06 iulie 2008 25 afişări

Desi aduc o reducere substantiala a timpului de lucru sau a consumului de energie si resurse financiare, o serie intreaga de noi produse din industria constructiilor pe baza de structuri metalice nu au ajuns si la noi. Motivul e ca sunt prea scumpe in raport cu metodele de lucru clasice.

Prea scump pentru Romania

In sud-vestul Suediei, frigul iernii vine inca de la mijlocul toamnei si se incheie primavara tarziu, motiv care l-a facut pe Niclas Ivarsson, un suedez in varsta de 35 de ani, sa aleaga sa isi petreaca concediul de odihna in Florida, departe de locul sau de munca. "In 2000 lucram ca expert extern, consultant, si am fost angajat de catre Lindab sa realizez un software de design. Mi-a placut si un an mai tarziu am candidat pentru un post in cadrul departamentului de cercetare si design, post pe care l-am obtinut", isi aminteste Niclas Ivarsson, care a fost promovat anul trecut ca manager al departamentului.

Promovarea a venit concomitent cu castigarea celebritatii in cadrul companiei care are in total circa 5.000 de angajati. Aflat pe plaja, Ivarsson a avut o idee care l-a facut sa isi ia sotia, sa se urce inapoi in avion si sa revina in Grevie, unde se afla cartierul general al Lindab. Ideea sa a fost patentata in primavara anului trecut si a stat la baza unuia din produsele cele mai nou lansate de compania suedeza: profilul metalic usor RdBX.

Ideea este destul de simpla, dupa cum o descriere Johan Andersson, director de produse pentru gama Construline. "In loc sa insurubezi, poti sa rezolvi totul printr-un simplu clic", spune Andersson, facand referire la noua metoda de asamblare a profilelor metalice. "RdBX reduce la aproape jumatate timpul de asamblare, deoarece uneltele si suruburile nu mai sunt necesare".

Reprezentantii companiei spera acum ca vor castiga o cota mai mare din piata profilelor metalice pentru structuri usoare, piata care le aduce suedezilor vanzari anuale de 500 de milioane de euro, in acesta suma fiind incluse si vanzarile de tigla de acoperis si burlane. Lindab a incheiat anul trecut cu vanzari de putin peste un miliard de euro, profitul situandu-se la 97,3 milioane de euro.

Clicul este folosit si la asamblarea altor produse ale Lindab; compania a patentat in urma cu doi ani un sistem asemanator pentru ansamblarea tubulaturilor folosite pentru sistemele de ventilatii si burlane. Si tiglele de acoperis se imbina in acelasi mod, acest tip de produse fiind insa fabricat de catre toti marii producatori, precum ArcelorMittal Construction sau Megaprofil din Belgia.

Cat de importante sunt insa aceste noi produse? "RdBX ne va ajuta sa castigam cota de piata in Norvegia si Suedia, unde a fost lansat, dar de abia au trecut cateva luni. Sistemele de ventilatii de tipul <click safe> nu au ajuns nici macar in apropierea celor clasice in ceea ce priveste vanzarile", comenteaza reprezentantii companiei. In acest context, acestia apreciaza ca valoarea adaugata va fi in primul rand pentru consumatori, fie ei individuali sau companii de constructii, care pot economisi timp si resurse financiare.

Noile produse nu au fost insa introduse in Romania si nici nu se ia in calcul acest lucru pe termen scurt, deoarece, dupa cum explica directorul general al Lindab Romania, Andrey Sulyok, "s-ar economisi o suma de bani mai mica decat diferenta platita in plus pe noul produs. Este mai ieftin sa ai muncitori in plus care sa lucreze mai mult decat sa cumperi modele mai sofisticate, care sunt in medie cu 15-25% mai scumpe", spune seful diviziei locale a companiei suedeze, care a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 46,7 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind reprezentata de profile si tigla de acoperis.

Opinia sa este impartasita si de catre Marian Pirvu, directorul filialei romanesti a ArcelorMittal Construction, care spune ca tigla de acoperis care se imbina printr-un mecanism pe baza unui clic trece aproape neobservata in vanzarile companiei, cu sub un procent din totalul acestora. "Acest tip de produse sunt poate prea sofisticate pentru piata noastra, dar dorim sa venim in curand cu solutii mai sofisticate", spune Pirvu.

Divizia de constructii din Romania a celui mai mare grup siderurgic din lume a inaugurat saptamana trecuta o noua sectie in cadrul fabricii de langa Bucuresti, sectie in care vor produce tigla metalica, panouri, dar si profile din tabla. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 33 de milioane de euro, productia in noua sectie urmand sa fie axata in principal pe panouri.

"Estimam ca valoarea pietei de panouri termoizolante va ajunge in acest an undeva la 180-200 de milioane de euro pe an, Romania fiind in primele cinci tari din Europa din acest punct de vedere. Este logic: deficitul de forta de munca face ca panourile sa fie o solutie mai buna din punct de vedere al timpului, dar si al puterii de izolare termica", explica directorul ArcelorMittal.

Insa cea mai mare problema in acest moment a industriei de profil nu este deficitul de forta de munca din constructii, ci cresterea vertiginoasa a pretului materiilor prime. Scumpirea otelului si a tablei prevopsite s-a ridicat in acest an la aproximativ 30%, comparativ cu un ritm mediu de 5-10% in ultimii doi ani, Andrei Sulyok temandu-se ca majorarile vor continua si in urmatoarele doua trimestre, situatie care ar putea duce pe termen mediu la inversarea ponderilor intre tigla metalica si, respectiv, cea ceramica si cea din beton. "Acum, doua treimi din vanzarile de tigla sunt detinute de cea metalica, insa modificarea acestor ponderi in favoarea celei ceramice si a celei din beton este deja evidenta", spune seful Lindab Romania.

Compania ar urma sa incheie acest an cu o cifra de afaceri de circa 75-80 de milioane de euro, ca urmare a preluarii la nivel mondial a companiilor Rova Romania si Vios, Rova detinand o fabrica de invelitori metalice la Sibiu.

Cresterea pretului la materii prime a fost reflectata in cresterea pretului final al produselor, seful diviziei locale al ArcelorMittal sustinand ca nici compania sa nu este la adapost. "Din acest punct de vedere, nu am niciun avantaj in faptul ca fac parte dintr-un mare grup siderurgic. Dar am alte avantaje, am cote alocate, pot sa cumpar cat vreau si cand vreau, cand am nevoie", explica Pirvu. Productia de invelitori metalice a ArcelorMittal ar urma sa ajunga la finele acestui an la 800.000 de metri patrati, adica o cota de 10% din piata. Lindab este aici liderul pietei, cu o productie de 3,5 milioane de metri patrati.

Chiar si in contextul cresterii vertiginoase a preturilor intr-o piata unde factorul primordial de alegere a unui produs este cel al costurilor, Marian Pirvu crede ca se poate inova. ArcelorMittal desfasoara o cercetare in urma careia ar trebui sa rezulte o solutie integrata de locuinta pe baza de structuri metalice. "Vrem sa venim cu o solutie completa, nu doar cu acoperisuri. Iar in cativa ani vor aparea in vanzari si produse de nisa, care acum nu se produc aici si au vanzari foarte mici. Va veni vremea cand vor fi cerute."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
constructii,
Lindab
/analize/imobiliare/prea-scump-pentru-romania-2760892
2760892
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.