Cat vor costa tigarile in 2016

Postat la 06 octombrie 2009 458 afişări

Dintre toate scumpirile aplicate anul acesta pe piata romaneasca, tigarile se afla in capul listei, cu peste 20% fata de preturile din 2008. Iar anii urmatori vor aduce un val la fel de mare de scumpiri.

In urmatorii ani, fumatorii vor scoate si mai multi bani din buzunar, pentru ca cele mai ieftine pachete vor ajunge la 7,1 lei in 2010, urmand ca in 2016 sa coste in medie 12,4 lei, conform simularilor realizate de Philip Morris International

Dintre toate scumpirile aplicate anul acesta pe piata romaneasca, tigarile se afla in capul listei, cu peste 20% fata de preturile din 2008. Iar anul viitor ar putea aduce un val la fel de mare de scumpiri. Un lucru e cert: nu numai ca scaderi de pret pentru aceste produse sunt imposibile, "dar cele mai ieftine pachete vor ajunge sa coste 12,4 lei in 2016", declara Philip Gambaccini, directorul pentru probleme fiscale si comert international in regiunea Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) al producatorului de tigarete Philip Morris International (PMI). Numai in 2010, pretul minim al unui pachet de tigari va ajunge in Romania la 7,1 lei, fata de 6,4 lei, cat costa in prezent, estimeaza Gambaccini.

Ca urmare a scumpirilor, in primul trimestru al acestui an, ponderea cheltuielilor cu tigaretele crescut in totalul cheltuielilor totale ale unui fumator de la 4% la 6%, conform datelor de la Institutul National de Statistica. "Modul in care guver-narea incearca sa compenseze pierderele unor incasari la bugetul de stat, prin cresterea accizelor la tigari, are impact asupra intregii economii, nu numai asupra fumatorilor", sustine Peter Imre, director corporate affairs pentru Romania si Bulgaria al Philip Morris. Tot el spune ca intr-o discutie pe care a avut-o cu Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, acesta recunostea ca preturile mai mari la tigari contribuie la cresterea inflatiei, ceea ce are impact asupra intregii economii.

Majorarea accelerata a accizelor din ultima perioada are un efect negativ pentru incasarile la bugetul de stat, in conditiile in care piata neagra a tigarilor a inflorit in ultimul an, ajungand la peste 23%. In acest context au de pierdut atat producatorii de profil, cat si incasarile la bugetul de stat: reprezentantii industriei estimeaza ca Ministerul de Finante pierde peste 400 de milioane de euro din cauza vanzarilor ilegale din prezent. Prin urmare, "acum Guvernul nici nu incaseaza mai multi bani decat si-a propus inainte de cresterea accizelor si nici incidenta fumatului n-a scazut", adauga Imre.

Reducerea incidentei fumatului a fost principalul obiectiv declarat pentru introducerea in urma cu patru ani a taxei de viciu, al carei beneficiar este Ministerul Sanatatii. Cresterea preturilor nu a avut insa efectul scontat in urma aplicarii taxei pe viciu: volumul vanzarilor a crescut cu aproape 10% in ultimii ani, de la 35 de miliarde de tigarete pe an (date disponibile in 2006) la 38,3 miliarde de tigarete pe an in 2008, conform unui studiu al companiei Novel Research. In plus, nici chiar pe vreme de criza bugetul destinat viciilor nu sufera modificari, chiar daca majoritatea consumatorilor fac economii cu alte tipuri de cheltuieli, arata studiile realizate de mai multe companii de cercetare de piata de la inceputul acestui an.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/cat-vor-costa-tigarile-in-2016-4954704
4954704
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.