World Economic Forum: Cele mai mari pericole pentru business sunt scăderea economică imediată, şomajul, o nouă pandemie şi măsurile protecţioniste

Autor: Roxana Rosu Postat la 21 mai 2020 94 afişări

Cele mai mari temeri ale experţilor în risc la nivel global, legate impactului pandemiei, sunt scăderea economică imediată, şomajul, izbucnirea unei noi pandemii şi măsurile protecţioniste luate de state, potrivit unui raport realizat de World Economic Forum.

  World Economic Forum: Cele mai mari pericole pentru business sunt scăderea economică imediată, şomajul, o nouă pandemie şi măsurile protecţioniste

Cele mai mari temeri ale experţilor în risc la nivel global, legate impactului pandemiei, sunt scăderea economică imediată, şomajul, izbucnirea unei noi pandemii şi măsurile protecţioniste luate de state, potrivit unui raport realizat de World Economic Forum.

Datele colectate de la specialişti arată că nu suntem pregătiţi pentru efectul negativ al riscurilor de mediu, sociale şi tehnologice de anvergură.

Impactul economic şi nemulţumirea socială vor creşte în următoarele 18 luni, în situaţia în care liderii, organizaţiile şi decidenţii nu vor coopera pentru a gestiona efectele pandemiei la nivel global. Pe măsură ce economiile repornesc, se creează posibiltatea de a asigura echitate şi sustenabilitate pentru recuperare.

Raportul, realizat de World Economic Forum în parteneriat cu Marsh & McLennan Companies şi Zurich Insurance Group, integrează punctele de vedere ale celor aproape 350 de seniori experţi în risc cărora li s-a cerut să realizeze un top al celor mai mari preocupări în funcţie de probabilitate şi impactul asupra lumii şi afacerilor. Scăderea economică imediată ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 domină percepţiile companiilor în materie de risc. Acestea variază de la o recesiune prelungită până la slăbirea capacităţii financiare a marilor economii, restricţii mai ferme la circulaţia transfrontalieră de mărfuri şi persoane şi la prăbuşirea pieţelor emergente.

Din perspectiva legăturilor dintre riscuri, raportul atenţionează asupra necesităţii de a acţiona imediat împotriva unei avalanşe de şocuri sistemice viitoare, cum ar fi criza climatică, turbulenţele geopolitice, creşterea inegalităţii sociale, sănătatea mentală, lacune în managementul tehnologiei şi sistemele de sănătate aflate sub presiune constantă.

Aceste riscuri pe termen lung vor avea efecte grave şi de anvergură pentru societate, mediu şi managementul tehnologiilor avansate.

Două treimi din respondenţi au identificat o „recesiune globală prelungită” ca fiind preocuparea majoră pentru afaceri. Jumătate dintre respondenţi au identificat ca îngrijorări semnificative: falimentele şi posibilitatea de consolidare pentru industrie, eşecul în reclădirea industriilor şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare.

Odată cu digitalizarea accelerată a economiei pe parcursul pandemiei, atacurile cibernetice şi furtul de date reprezintă, de asemenea, ameninţări majore, alături de prăbuşirea infrastructurii IT – după cum indică mai bine de jumătate dintre respondenţi. Perturbarea geopolitică şi restricţiile mai dure impuse asupra circulaţiei persoanelor şi a bunurilor se află pe lista motivelor de îngrijorare.

„Criza a distrus vieţi şi resurse de trai. A declanşat o criză economică cu implicaţii de anvergură şi a dezvăluit inadvertenţele trecutului. Pe lângă gestionarea impactului imediat al pandemiei, liderii trebuie să coopereze între ei şi cu toate sectoarele societăţii pentru a face faţă riscurilor emergente cunoscute şi pentru a putea construi rezilienţa împotriva necunoscutului. Avem parte de o oportunitate unică de a folosi această criză ca mijloc de a derula lucrurile în mod diferit şi pentru a construi economii mai bune, mai durabile, mai rezistente şi mai cuprinzătoare ”, a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.

Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group : “COVID-19 a arătat că este esenţial să avem în vedere riscurile existenţiale, iar schimbările climatice reprezintă unul dintre acestea. Pe măsură ce repornim economiile, schimbările în practica de lucru, în atitudinea faţă de călătoriile externe şi interne şi în consum, indică noi modalităţi de realizare a unui viitor durabil şi cu un nivel redus al poluării.

„Pandemia va avea efecte de lungă durată, deoarece şomajul ridicat afectează încrederea, inegalitatea şi bunăstarea consumatorilor şi pune sub semnul întrebării eficacitatea sistemelor de protecţie socială. Presiunile semnificative asupra ocupării forţei de muncă şi educaţie – având în vedere că peste 1,6 miliarde de elevi nu au avut parte de educaţie în şcoală în timpul pandemiei - ne confruntăm cu riscul unei alte generaţii pierdute. Deciziile luate acum vor determina modul în care aceste riscuri sau oportunităţi se vor dezvolta. "

John Doyle, President & CEO, Marsh, afirmă: „Chiar şi înainte de criza COVID-19, organizaţiile s-au confruntat cu un peisaj de risc global extrem de complex şi interconectat. De la ameninţările cibernetice până la riscurile conexe lanţurilor de aprovizionare. Organizaţiile vor regândi multe dintre structurile pe care se bazau anterior. Pentru a crea condiţiile unei recuperări rapide şi ale unui viitor rezilient, guvernele şi sectorul privat trebuie să colaboreze eficient. Pe lângă investiţii majore pentru îmbunătăţirea sistemelor de sănătate, a infrastructurii şi a tehnologiei, unul dintre rezultatele acestei crize trebuie să bazeze pe faptul că societăţile devin mai reziliente şi capabile să reziste  atât viitoarelor pandemii cât şi viitoarelor şocuri majore."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pandemie,
riscuri,
crestere,
impact
Generaţia Z, faţă în faţă cu criza Generaţia Z, faţă în faţă cu criza

Dacă cele cinci generaţii contemporane născute înainte de 1995 au trecut deja printr-o serie de evenimente mondiale care le-au schimbat mentalitatea, comportamentul de consum şi mai ales viitorul, pentru membrii Generaţiei Z (1995-2010) schimbările aduse de actuala criză globală reprezintă o noutate pe toate planurile.

vezi continuarea
ZF.ro
Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Mircea Turdean, director general al Farmec Cluj, îl are pe rotweillerul Rex. „Rotweiller este o rasă inteligentă, puternică, de pază, dar şi de companie, şi am ştiut că este rasa care mi se potriveşte cel mai bine" Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Mircea Turdean, director general al Farmec Cluj, îl are pe rotweillerul Rex. „Rotweiller este o rasă inteligentă, puternică, de pază, dar şi de companie, şi am ştiut că este rasa care mi se potriveşte cel mai bine"
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
Mediafax
Ce amendă riscă Ludovic Orban, după ce a fumat în biroul său Ce amendă riscă Ludovic Orban, după ce a fumat în biroul său
Povestea de film a lui Oase şi Aţă, barbugii urmăriţi pentru omor. Cum au fost găsiţi de poliţişti
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură
PSD, ALDE şi Pro România, tot mai aproape de o alianţă electorală
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Medicii, eroi pan' la bani... Sporurile promise de stat nu prea pot fi platite COMENTARIU Valeriu Suhan Medicii, eroi pan' la bani... Sporurile promise de stat nu prea pot fi platite
COMENTARIU Valeriu Suhan Rau e sa fii prost...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.