Viaţa în România devine tot mai grea. Cu cât a crescut costul coşului de cumpărături în ţara noastră

Autor: Florentina Niţu Postat la 27 ianuarie 2023 212 afişări

Viaţa în România devine tot mai grea. Cu cât a crescut costul coşului de cumpărături în ţara noastră

În prima parte a lunii octombrie din 2021, costul unui coş de cumpărături cu principalele alimente de la unii dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, în Bucureşti, era în jur de 80 de lei, iar în prima parte a lunii ianuarie a acestui an, costul aceluiaş coş de cumpărături este aproximativ 110 lei în retailul modern.

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a anului 2022 comparativ cu luna decembrie a anului 2021 a fost de 16,4% Demersul ZF, de analiză a preţului pe baza Monitorului Preţurilor, este unul jurnalistic care îşi propune să vadă impactul real al creşterii preţurilor în magazine, la cele mai cunoscute branduri, fiind practic un index al modului în care se vede inflaţia în viaţa de zi cu zi a consumatorilor.

În prima parte a lunii octombrie din 2021, costul unui coş de cumpărături cu principalele alimente de la unii dintre cei mai mari jucători din industria alimentară, în Bucureşti, era în jur de 80 de lei, iar în prima parte a lunii ianuarie a acestui an, costul aceluiaş coş de cumpărături este aproximativ 110 lei în retailul modern, conform calculelor ZF pe baza datelor din Monitorul Preţurilor al Consiliului Concurenţei.

Practic, în mai puţin de un an şi jumă­tate, un bucureştean a avut o creştere de aproape 40% la acelaşi coş de cumpărături. Spre comparaţie, salariul mediu net lunar la nivel naţional în octombrie 2021 era 3.544 de lei, iar în luna noiembrie a anului 2022, ultima pentru care există date disponibile, ajunsese la 4.141 de lei, având o creştere de 17%. În Bucureşti, arată datele de la Institutului Naţional de Statistică.   

Aurelian Dochia, analist economic, spunea recent că principalul factor care a dus la creşterea preţurilor la alimente a fost creşterea preţului la energie, gazul fiind foarte important pentru producţia alimentară. În paralel, îngrăşămintele şi inputurile agricole au avut creşteri mari de preţ, atât din cauza pandemiei, cât şi postpandemie, iar apoi din cauza războiului din Ucraina. Mai mult, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a anului 2022 comparativ cu luna decembrie a anului 2021 fiind de 16,4%. În ceea ce priveşte preţurile mărfurilor alimentare, acestea au crescut cu 22% din luna decembrie a anului 2021 până în luna decembrie a anului 2022, conform ultimelor date ale INS.

Cele mai mari scumpiri le-au avut zahărul, al cărui preţ a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, untul al cărui preţ a crescut cu 45% din decembrie 2021 până în decembrie 2022 şi uleiul, al cărui preţ a crescut cu 37% din decembrie 2021 până în decembrie 2022.

ZF a analizat principalele produse vândute de trei dintre cei mai mari jucători din sectoarele de profil, de la reţelele Auchan, Kaufland şi Carrefour. În cazul Kaufland, potrivit informaţiilor afişate de Monitorul Preţurilor, majoritatea produ­selor lipseau în data de 12.01.2023 din magazinele din Bucureşti.

Care este explicaţia?

„Există aproximativ 1,5 milioane de linii (combinaţiile articol-magazin încărcate în Monitorul Preţurilor – n. red.) înregistrate de Kaufland România pe platforma Monitorul Preţurilor, ultima actualizare fiind din 11 ianuarie 2023. Conform obligaţiei legale, Kaufland actualizează săptămânal articolele din categoriile aferente platformei Monitorul Preţurilor, în funcţie de oferta disponibilă”, au răspuns reprezentanţii Kaufland la solicitarea ZF. Ei au adăugat că au în sortimentul Kaufland 9 din cele 11 produse din lista transmisă de ZF pe e-mail sunt listate pe platformă, însă conform datelor din Monitorul Preţurilor nu erau disponibile în magazinele din Bucureşti în acea zi.

Demersul ZF este limitat de accesul la informaţiile disponibile, publice în ziua în care se realizează analiza tocmai pentru a putea culege date comparabile din surse publice de informare şi cu un nivel înalt de credibilitate.

ZF a trimis de mai multe ori întrebări către marile reţele în care solicită preţuri la zi pentru cele mai vândute categorii de produse, dar marile magazine nu răspund, astfel că Monitorul publicat de Consiliul Concurenţei sau analiza directă la raft sunt singurele surse de informaţie care pot fi accesate pentru a avea imagini reale legate de evoluţia preţului.

15% -  creştere preţ salam de Sibiu în reţeaua Kaufland.

25% - creştere preţ pâine în reţeaua Carrefour.

30% -  creştere preţ făină în reţeaua Auchan.

70% - creştere preţ lapte în reţeaua Carrefour.

100% -  creştere preţ ulei în reţeaua Auchan.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.