Tsunamiul disponibilizărilor continuă să facă victime şi să lase de mii de angajaţi pe drumuri. Care este sectorul ferit de concedieri în 2023

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 02 martie 2023 2898 afişări

Tsunamiul disponibilizărilor continuă să facă victime şi să lase de mii de angajaţi pe drumuri. Care este sectorul ferit de concedieri în 2023

În contextul avertismentelor economice sumbre care anunţă o recesiune tot mai mulţi oameni sunt disponibilizaţi într-un efort al companiilor de a îşi reduce costurile. Cu toate acestea, există un sector sigur în faţa acestei ameninţări, unde nevoia de personal s-ar putea chiar să crească dacă scenariile privind recesiunea se adeveresc, scrie CNBC.

Specialiştii în securitate cibernetică sunt esenţiali în ceea ce priveşte reducera riscurilor de ordin cibernetic, mai ales în perioadele de instabilitate financiară.

„Unele organizaţii pot deveni mai vulnerabile în timpul unei recesiuni deoarece dispun de mai puţine resurse, ceea ce le face o ţintă vulnerabilă. Cei care lansează atacuri şi lovesc în vulnerabilităţile legate de securitatea cibernetică a unei companii pot provoca daune imense.”, a declarat Daljit Sall, general manager pe departamentul tech al companiei Randstad Singapore.

În cadrul cercetării desfăşurate de ISC2 în rândul a 1.000 de directori din cinci ţări - Germania, Japonia, Singapore, Marea Britanie şi SUA - aproape jumătate dintre directorii de nivel înalt au declarat că "foarte probabil" vor recurge la concedieri din cauza recesiunii anticipate în acest an.

Cu toate acestea, doar 10% dintre organizaţii au declarat că vor reduce numărul de locuri de muncă în domeniul securităţii cibernetice, faţă de o medie de 20% în alte domenii.

În Singapore, 68% dintre organizaţii cred cu tărie că vor fi necesare disponibilizări pe măsură ce economia va încetini, potrivit ISC2, o organizaţie globală non-profit şi cea mai mare asociaţie de profesionişti certificaţi în domeniul securităţii cibernetice.

Cu toate acestea, doar 15% sunt sunt gata să reducă numărul de locuri de muncă în domeniul securităţii cibernetice, comparativ cu alte sectoare, cum ar fi resursele umane (32%) şi marketingul (28%).

Cele mai recente date agregate de pe LinkedIn privind locurile de muncă în creştere au inclus, de asemenea, inginerii şi consultanţii în domeniul securităţii cibernetice ca fiind printre cele mai solicitate roluri din Singapore în acest an.

Riscul crescut al ameninţărilor cibernetice este, de asemenea, un factor-cheie care contribuie la creşterea cererii de profesionişti în domeniul securităţii cibernetice, a declarat Pooja Chhabria, şefa editorială a LinkedIn pentru Asia-Pacific.

Numărul atacurilor cibernetice a crescut în ultimii ani din cauza muncii la distanţă cauzate de pandemie şi din cauza problemelor politice.

De exemplu, de la începutul războiului ruso-ucrainean, atacurile de phishing lansate din Rusia împotriva adreselor de e-mail ale companiilor cu sediul în Europa şi SUA au crescut de 8 ori, potrivit unui raport din 2023.

„Securitatea cibernetică este o profesie în care rezolvarea problemelor şi gestionarea riscurilor sunt esenţiale. Persoanele care pot colabora eficient cu diverse echipe, pot rezolva probleme, pot gândi critic, pot comunica eficient vor face carieră.” a declarat Clar Rosso, CEO-ul ISC2.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.