Omul care demontează proverbul „N-ai carte, n-ai parte”. Cum a reuşit acesta, deşi nu avea niciun fel de studii, să ajungă unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară

Autor: Andra Stroe Postat la 26 noiembrie 2020 2624 afişări

Contrar vechiului proverb „N-ai carte, n-ai parte”, scoţianul John Arnold Clark a demonstrat că poţi ajunge nu doar foarte bogat, ci şi respectat de toţi, chiar şi fără studii. A plecat de-acasă în adolescenţă şi a abandonat şcoala, dar printr-o autodisciplină desăvârşită, antreprenorul a ajuns printre cei mai bogaţi oameni din ţara natală, iar compania sa, printre cei mai mari dealeri auto din Marea Britanie.

John Arnold Clark s-a născut pe 27 noiembrie 1927 în ​Townhead, Glasgow, Scoţia. La vârsta de 14 ani a abandonat şcoala şi a plecat de acasă, locuind, în timpul războiului, pe insula Arran.

El a fost recrutat în Forţele Aeriene Regale (RAF), unde a lucrat ca instructor de mecanică auto. Deoarece s-a remarcat prin calităţile de lider şi prin autodisciplina exemplară, el a obţinut, ulterior, rangul de caporal. La începutul anilor ’50 Clark s-a retras din RAF, dar nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă. Şi-a folosit aşadar singurii bani pe care îi avea şi, cu 70 de lire, a cumpărat un Morris Ten-Four pe care l-a restaurat şi l-a vândut, obţinând un mic profit. A început apoi să cumpere şi să vândă şi alte maşini, deschizându-şi primul showroom în 1954, în Glasgow.

În 1963 a lansat şi o companie în domeniul financiar, care le permitea clienţilor săi să investească într-un automobil fără a-şi implica managerii bancari. Antreprenorul şi-a extins, de asemenea, activitatea şi în piaţa de rent-a-car, deschizând apoi şi un service auto.

Până în 2002 reţeaua Arnold Clark Automobiles ajunsese la 97 de unităţi şi înregistra vânzări anuale de aproape 1 miliard de lire, fiind socotită cea mai mare companie privată din Scoţia. În mai 2006, compania a achiziţionat dealerii auto Harry Fairbairn BMW şi Mini şi a deschis cel mai mare showroom auto din Europa la acea vreme, în noul port Glasgow, ajungând, un an mai târziu, la venituri de 2 miliarde de lire sterline.

În 2004 antreprenorului i-a fost acordat titlul de cavaler, pentru serviciile aduse industriei auto scoţiene. Clark a fost căsătorit de două ori şi a avut zece copii, şase fii şi patru fiice. La vârsta de 80 de ani, el încă îşi păstra funcţia de director al companiei şi avea un salariu de 2 milioane de lire pe an. Antreprenorul a murit pe 10 aprilie 2017, la vârsta de 89 de ani. Cu un an înainte de moartea sa, averea familiei Clark fusese estimată la peste 1 miliard de lire, fapt care i-a atras lui Clark statutul de primul dealer auto britanic miliardar. Un an mai târziu, a ajuns pentru prima data în topul Forbes al miliardarilor lumii, numărându-se, la acea dată, în primii 60 cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie.

În prezent, Arnold Clark Automobiles este cel mai mare dealer auto din Scoţia şi al patrulea din Marea Britanie, deţine circa 200 de reprezentanţe în Marea Britanie, vinde anual peste 200.000 de maşini de la 20 de producători şi are o echipă de 11.000 de angajaţi. Compania administrează, de asemenea, 130 de service-uri auto, 40 de ateliere de reparaţii şi aproximativ 15 magazine de piese auto şi accesorii. Potrivit companiei de date comerciale Dun & Bradstreet, Arnold Clark Automobiles a înregistrat, în 2019, venituri de 5,44 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.