Oamenii preşedintelui Donald Trump: Peter Navarro, consilier principal pentru politica comercială şi manufacturieră, „Devoratorul de China“, arhitectul politicii tarifare a lui Trump
Războiul comercial dintre SUA şi China ia amploare, iar în spatele acestei evoluţii se află cel mai apropiat consilier economic al preşedintelui SUA, Peter Navarro, educat la Harvard, în vârstă de 76 de ani. Un bărbat care aproape instinctiv urăşte China.
Războiul comercial dintre SUA şi China ia amploare, iar în spatele acestei evoluţii se află cel mai apropiat consilier economic al preşedintelui SUA, Peter Navarro, educat la Harvard, în vârstă de 76 de ani. Un bărbat care aproape instinctiv urăşte China.
În ianuarie 2017, acesta s-a alăturat primei administraţii Trump în poziţia de consilier pe comerţ. Din această poziţie, Navarro l-a încurajat pe preşedinte să implementeze politici comerciale protecţioniste. A fost un oficial cheie din spatele războiului comercial dintre China şi SUA şi a susţinut aplicarea de politici dure la adresa Chinei.
După ce Trump a pierdut alegerile în 2020, Navarro a participat la încercările de deturnare a alegerilor şi a devenit ţintă a comitetului care a anchetat atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.
Acesta a refuzat să coopereze şi a fost închis timp de patru luni după ce a fost condamnat în 2023 pentru sfidarea Congresului.
Înainte de a servi în prima administraţie Trump, Navarro a fost profesor de economie la Universitatea din California. Acesta a candidat fără succes pentru mai multe poziţii politice în California în anii ’90.
Navarro este de asemenea co-autor al unei cărţi din 2011, „Death by China“.
Potrivit unui articol din Vanity Fair din 2017, ginerele lui Trump Jared Kushner a dat peste această carte întâmplător online şi a fost atras de titlu. Kushner l-a sunat pe Navarro, care mai apoi a fost de acord să se alăture campaniei din 2016 a lui Trump în poziţia de consilier economic.
Conform MarketWatch, un articol din New York Times din 2019 remarca faptul că această carte şi altele scrise de Navarro făceau referire la o sursă inventată pe nume Ron Vara, o anagramă a numelui său.
În urmă cu mai bine de un deceniu, Navarro avertiza în „Death by China“ despre puterea în creştere a economiei chinezeşti. Astăzi, Trump este dornic să folosească aceste idei pentru limitatea puterii Chinei, notează Rzeczpospolita.
În al doilea mandat, Navarro a devenit un oficial cheie din spatele deciziei lui Trump de a impune tarife Canadei, Chinei şi Mexicului, cât şi politicii „tarifelor reciproce“ anunţate în aprilie.
Navarro este binecunoscut pentru poziţia sa dură la adresa Chinei, pe care o descrie drept o ameninţate existenţială la adresa SUA. Acesta a cerut de asemenea extinderea sectorului manufacturier american, impunerea de tarife ridicate şi repatrierea lanţurilor de aprovizionare globale, notează Wikipedia.
În prezent, Navarro nu este economistul favorit al Americii şi intră adesea în conflict nu doar cu Elon Musk, ci şi cu alţi republicani. Un alt critic al lui Navarro este senatorul Ted Cruz, apropiat al lui Trump, care crede că prin declanşarea unui război tarifar global, SUA vor fi responsabile de o „baie de sânge“.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro