Noile cartiere ale Capitalei au nevoie de şcoli. „Existenţa unor unităţi de învăţământ în proximitatea casei reprezintă o necesitate“

Autor: Alexandra Matei Postat la 27 ianuarie 2021 168 afişări

Noile cartiere rezidenţiale de la marginea Bucureştiului, în care locuiesc mii de persoane, şi-au trecut pe lista de priorităţi ridicarea de şcoli care să acopere ciclurile primar şi gimnazial.

Noile cartiere ale Capitalei au nevoie de şcoli. „Existenţa unor unităţi de învăţământ în proximitatea casei reprezintă o necesitate“

♦ Anual, în România se construiesc între 50.000 şi 70.000 de locuinţe noi, însă ele nu sunt însoţite de investiţii pe măsură în infrastructură, în parcuri, locuri de joacă, spaţii verzi, terenuri de sport, şcoli sau grădiniţe.

Noile cartiere rezidenţiale de la marginea Bucureştiului, în care locuiesc mii de persoane, şi-au trecut pe lista de priorităţi ridicarea de şcoli care să acopere ciclurile primar şi gimnazial.  Această decizie, spun dezvoltatorii, a venit în urma constatării faptului că, pentru comunităţile care trăiesc în astfel de cartiere, existenţa unor instituţii de învăţământ în apropierea locuinţei reprezintă o necesitate.

„Din două studii de satisfacţie a clienţilor efectuate în anul 2019 şi 2020 în Greenfield (complex rezidenţial din zona de nord a Capitalei - n. red.) a rezultat că mai mult de 90% dintre locuitorii ansamblului consideră necesară existenţa în cartier a unei instituţii de învăţământ de stat“, a declarat pentru ZF Sorin Apostol, CEO al Impact Developer & Contractor, compania care dezvolă proiectul Greenfield unde locuiesc peste 6.000 de persoane.

Dezvoltatorii complexului rezidenţial Greenfield investesc 1,75 mil de euro într-un proiect de dezvoltare a unei şcoli şi a unei grădiniţe de stat, iar în acest moment, el se află în stadiul final de autorizare şi proiectare.

„Dezvoltarea zonei educaţionale din Greenfield este una dintre priorităţile noas­tre pentru perioada urmă­­toare, deoarece avem un număr mare de familii tinere cu copii. (...) Prezenţa unei şcoli şi a unei grădiniţe în zona de nord va favoriza un somn prelungit cu 30 sau chiar 60 de minute şi deci mai mult timp petrecut acasă, cu familia. Astfel, considerăm că pentru părinţi existenţa unor unităţi de învăţământ în proximitatea casei reprezintă o necesitate“, a mai spus Sorin Apostol.

Aşa cum a fost proiectată, unitatea de învăţământ va putea acomoda un număr de 780 de copii, în câte două serii de câte 390 de copii, cu un total de 13 săli de clasă şi 150 de copii pentru grădiniţă.  Dezvoltatorul susţine că şcoala va fi dotată cu cinci laboratoare (chimie, biologie, fizică, informatică, limbi străine), două ateliere (muzică şi arte), o sală after-school, o bibliotecă, o sală de sport, un spaţiu de bufet, un oficiu alimentar, un magazin şcolar şi un foaier multifuncţional.

„Termenul de începere a lucrărilor este finalul lunii iunie 2021. Considerăm că instituţiile însărcinate cu scoaterea la concurs a locurilor pentru profesori vor aloca pentru şcoala din Greenfield numărul de cadre didactice necesar. Totodată, credem că părinţii vor alege să îşi înscrie copiii la o şcoală aflată în imediata vecinătate a locuinţei şi chiar să îi mute aproape de casă pe cei care acum învaţă în centre mai îndepărtate“, adaugă Sorin Apostol.

Iniţiativa de dezvoltare a unei şcoli de stat se ve­­­de şi în cadrul complexului Cosmopolis, unde clă­­­direa în care vor putea învăţa curând circa 100 de elevi din ciclul primar a fost predată Primăriei şi Inspectoratului Şcolar. Astfel, după spusele lui Gabriel Voicu, vicepreşedinte al SVN România şi project manager al Cosmopolis, aceste două instituţii sunt însărcinate cu punerea în funcţiune a şcolii.

Dorinţa dezvol­ta­to­rilor din complexul rezi­denţial este ca această şcoală să fie funcţională din toamnă.

„Clădirea este una modulară, în care a funcţionat înainte o şcoală privată, deci îndeplineşte stan­dardele unei instituţii de învăţă­mânt. Având o structură modulară, aceasta se va putea extinde. Pentru clasele primare a existat cea mai mare cerere, iar elevii vor fi distribuiţi în cele şase clase existente. Capacitatea maximă va fi stabilită în funcţie de măsurile de siguranţă şi de prevenire a răspândirii Covid-19. Cel mai probabil, vor putea învăţa în şcoală circa 100 de elevi din ciclul primar – clasele zero, întâi şi a doua. Va apărea natural necesitatea extinderii şcolii cu clase gimnaziale pe măsură ce copiii care trăiesc în Cosmopolis vor creşte.“

 Dacă cererea va fi mare, după deschiderea acestei şcoli, o vom extinde cu mai multe cicluri de învăţământ şi vom mări capacitatea ei“, a declarat pentru ZF şi Gabriel Voicu, vicepreşedinte SVN România şi Project Manager al Cosmopolis.

Tot el susţine că cei care îşi duc copiii acum la o şcoală de stat în alte zone decât cea din complex, o vor alege pe cea de aici, deoarece proximitatea spaţială este foarte importantă.

În cartierele Greenfield şi Cosmopolis, potrivit datelor oficiale, locuiesc în prezent peste 6.000, respectiv peste 10.000 de persoane, fiind comunităţi tinere, formate atât din familii care au deja copii, cât şi din familii aflate la început de drum.

Cei mai mulţi dezvoltatori au iniţiat aceste proiecte care presupun dezvoltarea zonei de educaţie în astfel de ansambluri. Şi complexul Gran Via, din vestul Capitalei, cu 1.000 de apartamente livrate ia în calcul să dezvolte grădiniţă de stat, potrivit Antoanelei Comşa, director general al Gran Via.  Toate grupurile imobiliare din interiorul Bucureştiului, care continuă să se dezvolte rapid, pot fi controlate printr-un plan urbanistic general, susţine ea, ceea ce ar presupune actualizarea regulamentelor vechi de peste zece ani.

În Bucureşti există în prezent 203 şcoli, potrivit datelor INS aferente anului 2018, cel mai recent pentru care există informaţii, aici fiind incluse instituţiile de învăţământ primar, gimnazial şi învăţământ special. În acelaşi an, existau 152.508 elevi înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scoli,
invatamant,
institutii,
cartiere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.