Marcel Bărbuţ: Mitul că românii nu ar fi muncitori este unul fals

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 27 februarie 2016 244 afişări

„Mitul că românii nu ar fi muncitori este unul fals. Important este ca tehnologia cu care ne facem treaba, fie că vorbim de agricultură, minerit, producţie sau fizică nucleară, trebuie să fie nouă, performantă şi capabilă să-şi facă treaba în timp”, spune Marcel Bărbuţ, proprietar AdePlast.

Marcel Bărbuţ: Mitul că românii nu ar fi muncitori este unul fals

Tot el mai spune ca o astfel de tehnologie costă mult şi se poate face doar cu investiţii din banii băncilor, cu credite. Noi această cale am urmat şi acum avem pe cele trei platforme fabrici noi, cu cea mai nouă tehnologie în lume la acest moment.

„Asta ne conferă un avantaj major pe piaţă, pentru că producem la costuri mici, rapid şi cu mare flexibilitate. In lunile de vară înţelegem cel mai bine de ce am investit peste 50 de miloane de euro în fabricile noastre de-a lungul acestor ani grei.

De exemplu, fabricile AdePlast au o producţie anuală de peste 244 de euro pe cap de angajat. Categoric cea mai buna din industrie.

Sigur că nu faci nimic cu tehnologia dacă nu ai oameni trainuiţi să o manevreze. Şi aici vine o a doua mare cheltuială pentru companii, care este de fapt o investiţie în personal. Şcoala nu-i poate învăţa pe oameni să se descurce cu noiile tehnologi, deci companiile trebuie să o facă. Şi aici noi am investi sute de mii de euro de-a lungul timpului.

La nivel de mentalitate a angajatului, dacă mediul de lucru este sănătos, cel care nu vine la serviciu să muncească, se va autoexclude într-un timp destul de scurt,” mai spune Marcel Bărbuţ.

Cum relaţionează românii cu munca? Dacă e să credem sondajele, munca este extrem de importantă pentru doi români din trei, care o plasează pe locul secund în topul lucrurilor foarte importante în viaţă, după familie, dar înaintea religiei, a timpului, a prietenilor sau a politicii. Procentul românilor care apreciau că munca este importantă în viaţa lor a scăzut de la 96% în 1990 la 91% în 2008. Pentru comparaţie, la bulgari nivelul s-a situat constant la 90%, la fel şi în Ungaria. La greci la fel, 95%. Scădere a fost în Polonia, de la 97% la 91%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
muncitori,
tehnologie,
adeplast,
fabrici,
munca,
adeplast
/actualitate/marcel-barbut-mitul-ca-romanii-nu-ar-fi-muncitori-este-unul-fals-15086915
15086915
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.