Knight Frank: un nou val al dezvoltării imobiliare este aşteptat să susţină creşterea economică

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 16 octombrie 2014 169 afişări

Industriile noilor tehnologii, precum şi redresarea economică vor conduce la o creştere a chiriilor pe o plajă cuprinsă între 20% şi 40% în principalele oraşe din lume în următorii 5 ani, potrivit noului raport Knight Frank, Global Cities.

Raportul realizeaza o analiza a celor mai dezvoltate orase din perspectiva spatiilor de birouri, a  proprietatilor rezidentiale, dar si a noilor cartiere care se prefigureaza pe harta metropolelor precum New York, San Francisco, Londra sau Beijing.

“Lansat strategic la sfarsitul lunii septembrie, ‘Global Cities’ vine in sprijinul clientilor in procesul de planificare a afacerii pentru noul an financiar 2015. Raportul este un instrument pentru dezvoltatorii imobiliari, investitorii activi la nivel global, companiile cu capital privat sau institutiile bancare,“ afirma Horatiu Florescu, presedinte si CEO al biroului asociat Knight Frank in Romania, The Advisers/Knight Frank.

La nivel global, un nou val al dezvoltarii imobiliare este asteptat sa sustina cresterea economica, anunta raportul Knight Frank. Dezvoltarea va viza indeosebi constructii in cartierele emergente din marile orase, precum Brooklyn in New York sau Nine Elms in Londra. Ca tipologie, zgarie-norii vor fi cladirile preferate de dezvoltatori, deoarece maximizeaza valoarea investitiei.

James Roberts, Head of Commercial Research Knight Frank: “Preturile ridicate, pentru proprietatile prime, se gasesc in orasele cu o forta de munca extrem de specializata, care atrag in mod firesc marile corporatii. Asa-numitele ‘Global Cities’ vor cunoaste o crestere substantiala a chiriilor in piata de birouri datorita diferentei dintre cererea mare si oferta limitata. Pana in 2019 San Francisco va conduce clasamentul chiriilor cu o crestere de 36.2%, generata de efectul Silicon Valley,” adauga James Roberts.

James Roberts, Head of Research Knight Frank, adauga: “O noua lume a revolutiei tehnologice, sustinuta de creativitatea oamenilor genereaza o renastere in piata globala de real estate. Birourile devin din ce in ce mai mult foruri ideale pentru generarea de idei. Companiile din ziua de azi se straduiesc sa-si pastreze resursele umane de top, iar trendul actual, de reintoarcere la modul de viata urban, a transformat orasele globale in veritabili magneti de talent. In mod firesc, companiile multinationale considera esential sa isi mentina  sau sa isi extinda sediile in interiorul marilor aglomerari urbane.”

Pana in 2019 oferta limitata de spatii noi de birouri, impreuna cu cererea ridicata de spatiu comercial vor pune presiune pe rata de neocupare din marile orase. Rata medie de neocupare va scadea la doar 6.3% in top 10 orase din lume, cu Tokyo ajungand la o rata de neocupare de 3.9%, iar Londra inregistrand 4.4%.

“Credem ca efectele revigorarii pietei la nivel global se vor resimti si in Romania. Volumul investitional pe piata locala a crescut deja simtitor anul acesta (cu un forecast la finele 2014 de 700-800 milioane euro, o crestere notabila fata de anul de criza 2009 , care inregistra un volum de investitii de 63 milioane euro). Mai mult, ne asteptam ca activitatea chiriasilor sa creasca in mod constant, in pas cu redresarea economica si cu dezvoltarea tehnologiei si a infrastructurii.” adauga Horatiu Florescu.

“Datele noastre arata o oportunitate clara pentru investitori si dezvoltatori de a exploata tendinta de crestere a populatiei din intreaga lume de a locui in mediul urban” explica James Roberts. “Investitiile comerciale globale in 2009 au atins $202 miliarde, iar previziunile arata ca acest volum va creste pana la $606 miliarde in 2015. Competitia pentru resursele umane supra-specializate si gradul ridicat de atractivitate al firmelor care opereaza in aceste metropole sustin previziunile noastre in ceea ce priveste cresterea volumului investitional si, implicit, a chiriilor pe piata de birouri.”

Europa este din nou atractiva: batranul continent ofera un portofoliu diversificat pentru investitii, iar veniturile constante vin in special din pietele emergente. S-au inregistrat cresteri pe piata de inchirieri, dar si pe piata investitionala din Europa: daca in 2009 volumul total al investitiilor imobiliare era $103 miliarde, in 2013 volumul total a crescut pana la $196 miliarde.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/knight-frank-un-nou-val-al-dezvoltarii-imobiliare-este-asteptat-sa-sustina-cresterea-economica-13400576
13400576
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.