Licenţa Giga TV, din cauza căreia CNA a intrat în atenţia DNA, retrasă joi la cererea televiziunii

Autor: Madalina Cerban Postat la 16 octombrie 2014 36 afişări

Licenţa audiovizuală a Giga TV, din cauza căreia Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar preşedintele Laura Georgescu şi fostul membru Narcisa Iorga sunt urmărite penal, a fost retrasă, joi, de către CNA, la cererea televiziunii.

CNA a analizat, în şedinţa de joi, o solicitare a societăţii Sonic Media SRL de retragere, la cerere, a licenţei audiovizuale prin satelit a televiziunii Giga TV. Solicitarea de retragere a licenţei a fost depusă la CNA în data de 23 septembrie.

Retragerea licenţei Giga TV este echivalentă cu închiderea televiziunii.

Giga TV nu mai emitea însă din data de 4 iulie. În acest caz, Giga TV a solicitat şi a primit aprobarea CNA pentru întreruperea emisiei din motive tehnice. Termenul maxim admis pentru întreruperea emisiei a expirat pe 2 octombrie, în conformitate cu legislaţia audiovizualului, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de joi.

"După mare tam tam şi scandal, dânşii (cei de la Giga TV, n.r.) renunţă la licenţă. Noi luăm la cunoştinţă. Este o retragere la cerere", a spus membrul CNA Lorand Turos, în şedinţa CNA de joi.

Decizia de retragere a licenţei Giga TV a fost luată de CNA, joi, în baza articolului 57, alineatul 1, litera e din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: e) la cererea titularului".

Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Membrii CNA Valentin Jucan şi Christian Mititelu au spus că nu doresc să voteze în această speţă, având în vedere că este o retragere a licenţei la cererea televiziunii.

"Eu nu vreau să dau un vot nici împotrivă, nici pentru, pentru că ar însemna că accept să se voteze aşa ceva. Nu doresc ca o astfel de solicitare să fie votată în Consiliu", a spus Valentin Jucan.

La rândul său, Christian Mititelu a spus că în cazul acestei solicitări de retragere la cerere a licenţei Giga TV este "ceva neclar". "Este ceva neclar aici. Nu pot să mă hotărăsc. Pentru DNA vă rog să consemnaţi că nu am votat nici pentru, nici împotrivă. Trebuie văzut contextul (situaţiei licenţei Giga TV, n.r.), a spus Mititelu.

Licenţa televiziunii Giga TV a fost deţinută de societatea Sonic Media SRL, al cărei asociat unic este Alexandru Ioan Bania, potrivit informaţiilor depuse la CNA. Însă, presa a relatat în ultimele luni că Giga TV ar fi fost de fapt în sfera de influenţă a primarului oraşului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan.

În luna septembrie, DNA a anunţat că a început urmărirea penală în cazul mai multor persoane, respectiv a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a Narcisei Iorga (care la acel moment era membru al CNA şi al cărei mandat s-a încheiat luni, 13 octombrie), a Laurei Georgescu, preşedintele CNA, şi a lui Gheorghe Ştefan, primarul oraşului Piatra-Neamţ. Aceştia sunt cercetaţi într-un dosar privind obţinerea licenţei audiovizuale de Giga TV.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV.

Procurorii precizează că televiziunii Giga TV, în favoarea căreia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasă licenţa la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

În şedinţa CNA din data respectivă i-a fost retrasă licenţa Giga TV, decizia fiind luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi.

După două săptămâni, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi.

"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară, votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie", a precizat DNA.

Membrii CNA care şi-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat iniţial contra retragerii licenţei, iar apoi în favoarea acesteia.

Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

Schimbarea votului privind licenţa Giga TV de către trei membri ai CNA s-a făcut nejustificat, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de Laura Georgescu, au spus, de asemenea, procurorii DNA, care au acuzat-o pe şefa CNA de abuz în serviciu.

Şi primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, este urmărit penal de DNA în acest dosar, fiind acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei Giga TV.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GIGA TV,
CNA,
DNA
/actualitate/licenta-giga-tv-din-cauza-careia-cna-a-intrat-in-atentia-dna-retrasa-joi-la-cererea-televiziunii-13398432
13398432
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.