Istoria City Insurance

Postat la 10 septembrie 2021 112 afişări

Istoria City Insurance

► City Insurance a fost înfiinţată în anul 1998 şi este singura companie de asigurări neafiliată până în acest an unui grup internaţional.

► Dan Odobescu a preluat controlul City Insurance la finalul anului 2012. Practic, în anul 2012, structura acţionariatului asigurătorului era formată din grupul Vivendi International, în spatele căruia s-ar afla omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier PSD Adrian Năstase, Muşat Nicolae, Coppola Fortuna, Pascale Cristian şi alţi acţionari.

► De-a lungul timpului, City Insurance şi-a întărit poziţia pe piaţa asigurărilor printr-o captare spectaculoasă a pieţei RCA, după faimoasele falimente ale Astra şi Carpatica.

► 2017 a fost anul în care City Insurance a devenit liderul pieţei asigurărilor din România, poziţie pe care şi-a menţinut-o până în prezent, depăşind pragul de 2 mld. lei prime brute subscrise. Asigurătorul domină segmentul asigurărilor generale şi RCA.

► City Insurance a ajuns de la subscrieri de 3,5 mil. lei în 2007 până la peste 2,3 mld. lei în 2020. Ritmurile de creştere a primelor subscrise sunt semnificative, în fiecare an fiind de două cifre, ba chiar duble sau triple uneori. Din anul 2007 până în 2020, compania şi-a crescut subscrierile de aproape 700 de ori.

► În 2020 City Insurance a înregistrat o pierdere de 23,7 mil. lei, faţă de profitul de 41,9 mil. lei în 2019.

► La finalul anului 2020, City Insurance avea active de peste 3,8 mld. lei, o valoare a capitalului social de 93,3 mil. lei, rezerve tehnice de 2,6 mld.lei, provizioane de 3,9 mil. lei.

► Segmentul RCA este pilonul principal pe care compania s-a bazat, creşterea subscrierilor şi a cotei de piaţă fiind un rezultat al unui preţ foarte scăzut pe care asigurătorul l-a practicat.

► Circa 74% din volumul subscrierilor City Insurance sunt pe zona asigurărilor auto, potrivit datelor ASF din raportul pieţei asigurărilor în 2020. Astfel, primele subscrise pe segmentul RCA de către asigurător au ajuns la circa 1,7 mld. lei.

► City Insurance şi-a majorat în ultimul deceniu cota de piaţă de peste 60 de ori.

► La finalul primului trimestru din 2021 City Insurance raporta la ASF  prime brute subscrise de 648,6 mil. lei, cu 20,1% mai mult faţă de T1/2020.

► În luna aprilie 2021, City Insurance a anunţat că acţionarul companiei, grupul Vivendi International, a încheiat un acord cu I3CP Holdings pentru vânzarea întregului său pachet de acţiuni. La acea dată, se preconiza că tranzacţia se va finaliza în trimestrul 3 al anului 2021.

► La adunarea generală din iulie, acţionarii City Insurance au aprobat emiterea a 738 mil. acţiuni, cu o valoare nominală de 1 leu, respectiv o valoare totală de 738 mil. lei (150 mil. euro). Data limită pentru subscriere era 25 august.

► Compania olandeză I3CP, care are activitate în asigurări, reasigurări, asset management şi fintech-uri, a anunţat că a subscris pe 25 august la capitalul social al City Insurance toate acţiunile nou emise pentru majorarea de capital aprobată de acţionarii asigurătorului român în iulie. Şi compania olandeză urma să vină şi cu banii până în 6 septembrie, ceea ce nu s-a întâmplat.

► Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis în 8 septembrie că a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar I3CP Holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polite,
city insurance,
asigurator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.