Ce e mai rău încă nu a trecut. Şeful uneia dintre cele mai importante organizaţii din lume avertizează: Deşi perspectivele economice s-au îmbunătăţit uşor problema inflaţiei încă dă bătăi de cap întregii lumi

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 24 februarie 2023 49 afişări

Ce e mai rău încă nu a trecut. Şeful uneia dintre cele mai importante organizaţii din lume avertizează: Deşi perspectivele economice s-au îmbunătăţit uşor problema inflaţiei încă dă bătăi de cap întregii lumi

Mathias Cormann, secretarul generl al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este de părere că perspectiva economică la nivel global a devenit „puţin mai bună”, dar că provocările şi problemele legate de inflaţie încă sunt aici, scrie CNBC.

„La nivel global lucrurile arată puţin mai bine din punct de vedere economic, decât proiecţiile noastre de acum două sau trei luni”, a declarat şeful OECD.

Preţurile pentru energie au scăzut semnificativ în ultima perioadă pentru că Europa a reuşit să-şi diverisfice cu succes sursele de energie. În plus, iarna blând a contribuit la reducererea cererii de energie, ceea ce a menţinut preţurile la un nivel scăzut.

„Într-adevăr, preţurile le energie şi alimente sunt subtanţial mai mici decât în trecut”, a mai spus Cormann în cadrul summitului G-20.

În noiembrie 2022, OCDE nota: Invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei a provocat un şoc masiv care a aruncat preţurile la un nivel nemaivăzut din anii ’70.

În legătură cu prognozele de creştere economică pentru 2023, OCDE manifestă un pesimism real, susţinând că abia din 2024 se va vedea o uşoară îmbunătăţire.

„Se preconizează că economia globală va creşte mult sub rezultatele aşteptate înainte de război - la un modest ritm 3,1% în acest an (2022), înainte de a încetini la 2,2% în 2023 şi de a se redresa la un ritm încă sub aşteptări de 2,7% în 2024", a adăugat aceasta” se arată într-un raport.

Raportul respectiv a mai evidenţiat că se aşteaptă ca economiile emergente din Asia să devină responsabile de aproape trei sferturi din creşterea PIB-ului global în 2023, în condiţiile în care Europa şi SUA vor încetini puternic din punct de vedere economic.

Problema principală de rezolvat la nivel global rămâne inflaţia, care ar trebui abordată cu maximă prudenţă şi seriozitate, conform şefului OCDE.

„Inflaţia începe să scadă, dar problema nu este complet rezolvată. Mai sunt multe de făcut pentru a o combate, iar deciziile pe care le luăm în luptă cu creşterea preţurilor vin la pachet cu asumarea unor riscuri, a declarat Mathis Cormann.

Şeful OCDE a subliniat că Rezerva Federală a SUA a luat "măsuri agresive anul trecut", în ceea ce priveşte majorarea ratelor dobânzii pentru a ţine în frâu problema inflaţiei.

La începutul lunii februarie, banca centrală a SUA a majorat rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual şi a dat puţine indicii că se apropie de sfârşitul acestui ciclu de creştere.

Luna trecută, şeful OCDE a subliniat că redeschiderea Chinei este "un lucru extrem de pozitiv" în lupta globală pentru combaterea inflaţiei. La începutul lunii decembrie, Beijingul a renunţat brusc la politica sa  anti-covid.

"Pe termen mediu şi lung, acest lucru este extraordinar în ceea ce priveşte asigurarea unei funcţionări mai eficiente şi mai eficace a lanţurilor de aprovizionare, asigurându-se că cererea din China şi, într-adevăr, comerţul în general îşi reia cursul normal", a spusCormann la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.