Dosarul Water Park Craiova: Materiale de 2,3 milioane de lei, achiziţionate din fonduri UE, dar nefolosite

Autor: Otilia Ciocan, Catalin Lupasteanu Postat la 27 noiembrie 2014 42 afişări

Materiale de 2,3 milioane de lei pentru complexul de agrement Water Park din Craiova, finanţat din fonduri europene, ar fi fost trecute în facturile constructorului, dar nu au fost folosite niciodată, fiind întregistrate situaţii de plată nereale pentru a justifica rambursările, potrivit DNA.

Surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosarul în care joi au fost făcute percheziţii la Primăria Craiova şi la mai multe firme, acuzaţiile aduse celor vizaţi sunt de spălare de bani, luare şi dare de mită, în legătură cu proiectul Water Park Craiova, executat de asocierea de firme Delta ACM, Polystart şi UTI.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al firmei Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu funcţii de decizie, ar fi întregistrat situaţii de plată nereale pentru a primi rambursări de fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul execuţiei proiectului "Craiova Water Park - Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova".

În documentele citate se arată că, în momentul în care s-au cerut banii pentru lucrările realizate în perioada iulie - decembrie 2013, în cadrul Obiectivului numărul 3 al proiectului - "Bazine Acoperite", la comanda lui Luis Guilherme Gomes de Almeida ar fi fost înscrise în situaţiile de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate sau lucrări care nu au fost executate de fapt niciodată, valoarea facturată a acestora ridicându-se la aproximativ 2.350.000 de lei.

Anchetatorii susţin că, în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, dirigintele de şantier, Cezar-Răzvan Romanescu, i-ar fi impus lui Luis Guilherme Gomes de Almeida, încă de la momentul demarării lucrărilor de execuţie, acordarea unui "comision" de 1% din valoarea fiecărei situaţii lunare de plată. Potrivit procurorilor, acest lucru a fost posibil întrucât firma desemnată să realizeze dirigenţia de şantier, SC Project THC SRL, este administrată de Romanescu.

În septembrie 2013, Luis Guilherme Gomes de Almeida i-ar fi dat 20.000 de lei lui Romanescu, pentru ca acesta să avizeze cheltuielile fictive cuprinse în situaţia de plată aferentă lunii iulie. Tot atunci, suma de 1.500 de lei ar fi ajuns la tatăl lui Romanescu, Marius Florin Romanescu, angajat la firma fiului său, care se ocupa de verificarea în teren a conformităţii lucrărilor efectuate şi solicitate la decontare. Procurorii susţin că la fel s-ar fi întâmplat şi în octombrie 2013.

Procurorii DNA Craiova au făcut, joi, percheziţii în birouri ale unor funcţionari din Primăria Craiova, la punctul de lucru al SC Polystart Impex SRL, la sediul SC Project THC SRL şi la punctul de lucru al SC Microclima SRL.

De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii la cele trei spaţii de lucru folosite de angajaţii SC Polystart Impex SRL, UTI Grup SA şi SC Delta Antrepriză Construcţii şi Montaj 93 SRL, toate amplasate în şantierul Water Park din Parcul Tineretului din Craiova, precum şi la locuinţa lui Luis Guilherme Gomes de Almeida.

Potrivit DNA, în acest caz sunt "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, ce ar fi fost comise în perioada 2013 – 2014".

Surse judiciare au declarat că în anchetă nu este implicat şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu (PSD), ci funcţionari publici din cadrul instituţiei.

Complexul de agrement acvatic este construit în Parcul Tineretului, aproape de cartierul Faţa Luncii şi se va întinde pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, autorităţile locale afirmând că va fi cel mai modern water park, iar lucările ar urma să fie finalizate în vara anului viiror.

Complexul de agrement ar urma să includă o zonă acoperită şi o alta neacoperită, cu jocuri de apă, tobogane, piscină pentru copii, terenuri de sport, bazin pentru adulţi, saună.

Proiectul este realizat cu finanţare europeană, iar lucrările, care sunt în desfăşurare, sunt executate de o asociere de trei firme - Delta ACM, Polystart şi UTI, care au câştigat licitaţia lansată de Primăria Craiova. Perioada de implementare a proiectului este de 37 de luni, începând cu 10 septembrie 2011.

Potrivit site-ului Primăriei Craiova, valoarea totală a proiectului este de 86.066.199,35 lei, din care 41.192.584,21 lei cofinanţare de la bugetul local, 30.320.010,23 lei este contribuţia Uniunii Europene şi 14.553.604,91 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PERCHEZIŢII,
PRIMĂRIA CRAIOVA,
/actualitate/dosarul-water-park-craiova-materiale-de-2-3-milioane-de-lei-achizitionate-din-fonduri-ue-dar-nefolosite-13657328
13657328
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.