ANRE nu se aşteaptă la o "creştere uriaşă" a preţului gazelor pentru IMM-uri, în 2015

Autor: Carol Dan Postat la 27 noiembrie 2014 28 afişări

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat joi că autoritatea nu anticipează o "creştere uriaşă" a preţului gazelor anul viitor pentru IMM-uri, dar orice liberalizare produce probleme, înainte de a avea beneficii.

"Nu credem că va fi o creştere uriaşă a preţului sau una care să aducă elemente de risc", a afirmat Havrileţ într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

El a adăugat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îşi bazează această estimare inclusiv pe faptul că pe bursă a fost încheiată o tranzacţie, pentru primul trimestru in 2015, la preţul de 90 lei/MWh, apropiat de nivelul actual.

De asemenea, ANRE nu anticipează o creştere semnificativă a preţului gazelor de import pentru anul viitor.

"În această vară preţul gazelor de import a fost de 340 dolari/1.000 metri cubi. (...) Pe baza datelor de la hub-ul de gaze din Baumgarten (Austria), se anticipează (pentru 2015 - n.r.) o menţinere a preţului sau o creştere mică", a continuat Havrileţ.

El a mai spus că orice liberalizare produce multe probleme, înainte de a produce beneficii, mai ales în cazul companiilor care nu sunt pregătite pentru un astfel de proces, iar cel mai sănătos lucru pentru o piaţă este eliminarea preţurilor reglementate.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat joi, la aceeaşi conferinţă, că este posibil ca gazele din import, mai scumpe decât gazele produse intern, să ajungă să fie consumate doar de IMM-uri, ceea ce ar reprezenta o problemă.

"Sunt îngrijorat că importurile de gaze vor merge, în mare măsură, doar la IMM-uri. (...) Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câţiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuţe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă", a afirmat Nicolescu.

El a adăugat că în perioada de iarnă consumul naţional de gaze depăşeşte producţia, astfel că este nevoie de importuri mai mari.

Potrivit ministrului, România îşi va onora angajamentul luat faţă de Comisia Europeană (CE) de a liberaliza total piaţa de gaze naturale, din 1 ianuarie 2015, pentru toţi consumatorii non-casnici.

Nicolescu a precizat că a solicitat CE aprobarea ca România să includă şcolile, grădiniţele sau azilele de bătrâni în categoria consumatorilor casnici de gaze, care beneficiază de o prelungirea a perioadei de liberalizare a pieţei, şi aşteaptă joi, 27 noiembrie, un răspuns de la Bruxelles.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IMM,
PREŢ GAZE,
/actualitate/anre-nu-se-asteapta-la-o-crestere-uriasa-a-pretului-gazelor-pentru-imm-uri-in-2015-13655455
13655455
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Câţi bani câştigăm din EURO 2020? O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.