Deşi este criză, gupul Iulius merge înainte cu proiectul gigant de la Romexpo, de peste 2 mld. euro: Va fi un pol urban puternic, un reper internaţional care va genera 30.000 de noi locuri de muncă

Autor: Bogdan Alecu Postat la 29 mai 2020 509 afişări

Romexpo în calitate de utilizator al terenurilor din B-dul Expoziţiei a lansat în dezbatere publică construcţia unui complex multifuncţional care să includă pe lângă centrul expoziţional şi un centru pentru afaceri, unul comercial şi de recreere, centru cultural şi turistic, alături de anexe precum parcări sub şi supraterane.

Deşi este criză, gupul Iulius merge înainte cu proiectul gigant de la Romexpo, de peste 2 mld. euro: Va fi un pol urban puternic, un reper internaţional care va genera 30.000 de noi locuri de muncă

Romexpo în calitate de utilizator al terenurilor din B-dul Expoziţiei a lansat în dezbatere publică construcţia unui complex multifuncţional care să includă pe lângă centrul expoziţional şi un centru pentru afaceri, unul comercial şi de recreere, centru cultural şi turistic, alături de anexe precum parcări sub şi supraterane. Cu o investiţie estimată de ZF la peste 2 mld. euro, acesta ar urma să fie cel mai mare proiect imobiliar realizat vreodată în România de către un investitor privat. Proiectul va include 14 turnuri, dintre care cel mai înalt va avea 41 de etaje plus un etaj tehnic.

Camera de Comerţ şi Industrie a României a demarat primele proceduri pentru obţinerea autorizaţiilor necesare demarării proiectului imobiliar de la Romexpo, potrivit datelor de la Urbanism, iar proiectul este susţinut de compania Iulius.

„Propunerea de dezvoltare presupune un proiect mixt complex, care va fi realizat în etape, ce include foarte multe componente social – culturale, cu un impact pozitiv semnificativ şi direct pentru comunitate şi pentru companiile mici şi mijlocii. Se doreşte un pol urban puternic, un reper internaţional prin amploarea şi conceptul său, care păstrează o puternică identitate românească. Vorbim despre funcţiuni culturale, artistice, retail, office, dar şi soluţii pentru modernizarea infrastructurii“, au spus oficialii Iulius Group.

Mai exact, proiectul va rezolva provocările traficului din zonă, integrând investiţii de amploare în infrastructura rutieră şi pietonală, precum lărgirea unor benzi de circulaţie, piste de bicicletă, locuri de parcare şi facilităţi care contribuie la mobilitatea urbană, inclusiv parcuri şi zone de promenadă.

„Mai mult, proiectul include un parc central şi o succesiune de atracţii publice variate care fac legătura directă cu Parcul Herăstrău. Astfel, orice bucureştean va putea parcurge zone verzi continue de la Piaţa Charles de Gaulle până în cadrul proiectului. În ceea ce priveşte impactul pe piaţa muncii, estimăm că proiectul va genera crearea a peste 30.000 de locuri de muncă, pe segmente de activitate variate. Alte 2.000 de locuri de muncă vor fi active în perioada dezvoltării“, au spus oficialii grupului.

Proiectul de la Romexpo pe care Camera de Comerţ şi Industrie îl va demara alături de Grupul Iulius va integra, dincolo de clădiri de birouri şi locuinţe, un nou mall, o piaţă destinată producătorilor locali, un hotel şi toate serviciile conexe.

Viitorul proiect va fi deservit de linia de metrou ce va fi construită spre Aeroportul Otopeni, iar conform planului întreaga zonă va beneficia de cel puţin zece străzi noi sau lărgite.

Grupul Iulius mai are deja experienţe anterioare în acest domeniu, finalizând de curând proiectul mixt Iulius Town din Timişoara după ce anterior a dezvoltat proiectul Palas din Iaşi - ambele transformând radical oraşele.

Demararea primelor proceduri vin în contextul în care economia deja este influenţată negativ de pandemia de coronavirus.  

„La acest moment, planurile de investiţii ale companiei IULIUS continuă. Deocamdată, ca răspuns imediat la efectele pandemiei, îmbunătăţim şi adaptăm conceptele proiectelor de dezvoltare, luând în calcul şi o nouă situaţie de criză, similară sau sub altă formă, astfel încât acestea să răspundă noilor cerinţe şi provocări“, au spus reprezentanţii Iulius.

În ceea ce priveşte proiectul şi valoarea investiţiei, oficialii companiei au subliniat că „propunerea de dezvoltare este la nivel de plan şi este prematur să lansăm cifre. Însă, cu siguranţă va fi una dintre cele mai mari investiţii din Europa. Evoluţia proiectului va fi în concordanţă cu toate etapele necesare de autorizare şi în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal“.

Zona Romexpo din Capitală se va transforma radical în următorii ani, pe măsură ce, pe lângă proiectele de birouri deja demarate de Portland Trust şi GTC şi cele rezidenţiale ale Cordia (Parcului 20) şi Impact (Luxuria), lista va continua cu proiectul Ţiriac Imobiliare, al doilea cel mai mare după cel de la Romexpo, şi cel al dezvoltatorului Forte Partners, care vrea să dezvolte pe Bdul Expoziţiei un ansamblu de clădiri cu funcţiune mixtă - birouri, servicii, comerţ, locuire, cu un regim de înălţime de maximum S plus P plus 20 de etaje.

De asemenea, la începutul lunii decembrie, GTC România, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucureşti, care deţine clădiri office atât în zona Pieţei Victoriei, cât şi City Gate în Piaţa Presei Libere, a demarat construcţia proiectului City Rose Park din zona Expoziţiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.