Cum îngroapă Germania lumea cu exporturi şi de ce destabilizează economia globală

Postat la 15 februarie 2017 520 afişări

Cum îngroapă Germania lumea cu exporturi şi de ce destabilizează economia globală
Nicio altă ţară bogată nu are un surplus comercial mai mare decât cel al Ger­maniei, iar acum Ger­ma­nia exportă în lume mai multe produse ca niciodată.

Pentru nemţi, acesta este un semn al supre­maţiei economice, dar pentru res­tul lumii este o dovadă a unor deze­chi­libre grave. Caştigul Germaniei în­seam­nă pierderi pentru altcineva. În 2016, sur­plu­sul comercial, adică diferenţa din­tre exporturi şi importuri, al acestui stat a fost cel mai mare din lume.

Concurenţii Germaniei, şi chiar partenerii ei, pe piaţa internaţională se plang de mult timp de surplusul comer­cial uriaş al celei mai mari econo­mii euro­pene. SUA au devenit unul din­tre cei mai agresivi critici. Mai recent, Fran­ţa, deşi a luat apărarea Germaniei în faţa atacurilor de la Washington, a îndem­nat Berlinul să rezolve problema cheltuind mai mult cu investiţiile. Sub asediul criticilor, sau al invi­diilor, guvernul german insistă că nu poa­te face nimic. În relaţiile cu Ro­mania, Germania este cel mai mare impor­tator, dar şi exportator.

În primele 10 luni ale anului trecut, deficitul comer­cial al Romaniei cu Germania s-a ridicat la 1,196 miliarde de euro.

Germania este o economie de succes, dar bătrană, un gigant industrial care s-a orientat spre calitate şi performanţă, dar şi-a neglijat sectorul IT.

După cum remarcă Financial Times, doar patru dintre unicornii de tehnologie ai lumii sunt din Germania. Şi doar cinci dintre cele mai mari companii nemţeşti sunt din IT, faţă de 55 din industrie.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
exporturi,
economie,
crestere,
ger,
refuz,
export

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.