Cele mai responsabile companii din România: Vodafone - Telemedicină pentru copiii insulino-dependenţi

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 29 martie 2019 30 afişări

Motivaţie

Diabetul zaharat tip 1 este o boală cronică incurabilă, care ameninţă viaţa, în care dependenţa de insulină este definitorie. Boala afectează deopotrivă copii şi adulţi, la orice vârstă, se instalează relativ brusc, fără o cauză bine definită, iar tratamentul este paleativ, substitutiv, compensând absenţa producţiei de insulină în pancreas. Incidenţa bolii este în continuă creştere, mai ales în Europa, grupa de vârstă sub 5 ani fiind cea mai afectată. În România sunt aproximativ 70.000 de cazuri de diabet zaharat tip 1, dintre care peste 3.000 sunt copii (potrivit datelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). Mai puţin de o treime dintre pacienţii cu diabet zaharat tip 1 reuşesc să menţină ţintele glicemice ideale şi să prevină instalarea complicaţiilor pe termen lung. Din acest motiv, diabetul insulinodependent este asociat cu o reducere estimată a duratei de viaţă de până la 13 ani.

Ultimii ani au adus noutăţi tehnologice în domeniul diabetului insulinodepedent, respectiv dispozitive implantabile, numite senzori de glicemie, care pot monitoriza glicemia la fiecare 5 minute. Aceste sisteme de monitorizare măsoară glicemia de 288 de ori pe zi, faţă de 4-5 măsurători prin metoda clasică, şi pot prezice tendinţa de evoluţie a glicemiei. Se pot preveni astfel urgenţele glicemice şi se poate interveni în timp util în cazul crizelor, reducând semnificativ riscul spitalizărilor, complicaţiilor şi deceselor.

Descrierea proiectului

Proiectul pe care Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Sprijin pentru Diabet îl implementează foloseşte senzori de monitorizare continuă a glicemiei şi urmăreşte valorile măsurate prin intermediul unui sistem performant de telemedicină, o aplicaţie care monitorizează glicemiile de la distanţă şi pe care o pot folosi atât familiile copiilor insulinodependenţi, cât şi cadrele medicale. Sistemul este unic în ţară, permiţând renunţarea la testele zilnice prin înţepătură, necesare pentru determinarea glicemiei. Specialiştii pot interveni prompt când observă variaţii periculoase ale glicemiei, sprijinind familia şi prevenind urgenţele medicale. De la lansarea proiectului, 90 copii au primit senzori de măsurare permanentă a glicemiei şi au fost monitorizaţi cu ajutorul aplicaţiei de telemedicină.

Impactul asupra calităţii îngrijirii şi vieţii copilului insulino-dependent şi felul în care s-a schimbat viaţa copiilor şi a familiilor lor au stat la baza înfiinţării primului centru de telemedicină din România pentru copiii insulinodependenţi din întreaga ţară, care acoperă mai ales zone defavorizate tehnologic şi medical.

În cadrul proiectului, familiile copiilor au primit noţiuni esenţiale legate de managementul diabetului. Medicii din teritoriu, specialişti diabetologi care îngrijesc aceşti copii, au fost instruiţi pentru a putea prelua sarcina urmăririi copiilor şi pentru a se crea posibilitatea ca şi alţi copii să poată fi incluşi în aplicaţie.

Configurarea sistemului de telemedicină, de la desenarea detaliilor, la modul în care sunt gestionate informaţiile pacienţilor, optimizarea timpilor şi cerinţele sistemului, a fost realizată în totalitate cu ajutorul voluntarilor, specialişti în IT şi tehnologii mobile şi părinţi ai copiilor cu diabet. 90 de membri ai familiilor au luat parte la sesiuni de învăţare a noţiunilor esenţiale legate de managementul diabetului, efectul diferitelor alimente asupra glicemiei, acţiunea insulinei pe care o administrează copilului, momentele din zi în care copilul prezintă o sensibilitate excesivă la scăderi bruşte ale glicemiei etc. O echipă de voluntari ai Asociaţiei Sprijin pentru Diabet şi ai partenerului Clinica de Diabet DiabNutriMed, respectiv doi medici specialişti diabetologi, un psiholog şi o asistentă educatoare în diabet, au asigurat asistenţa medicală de specialitate şi urmărirea copiilor în regim de permanenţă.

Rezultate

De-a lungul proiectului, 90 de copii insulinodependenţi din întreaga ţară au beneficiat de senzori de măsurare a glicemiei; 150 de copii insulinodependenţi din întreaga ţară au fost monitorizaţi cu ajutorul soluţiei de telemedicină. În fine, 110 părinţi au fost implicaţi în supravegherea copilului insulinodependent.

La final, rezultatele obţinute au fost următoarele: numărul cazurilor de come hipoglicemice sau hiperglicemice a scăzut la zero; numărul spitalizărilor şi al vizitelor la camera de gardă din cauza variaţiilor glicemiei a scăzut la zero; 100% îmbunătăţire în evoluţia bolii, a valorilor glicemice înregistrate la copiii monitorizaţi; zero absenteism şcolar provocat de diabet.

Proiectul va continua în anul 2019 prin realizarea unei noi aplicaţii pentru managementul dinamic, personalizat şi predictiv al diabetului insulinodepedent. Noua aplicaţie este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România. Odată finalizată, aplicaţia va putea prelua managementul glicemiei unui număr mare de pacienţi. Aplicaţia foloseşte inteligenţa artificială cu algoritmi de tip machine learning pentru captarea, stocarea şi prelucrarea statistică a datelor pe care le furnizează sistemul de telemedicină de la copiii monitorizaţi de Centrul de Telemedicină.


Venituri din servicii (anul fiscal 2017-2018)

723,6 mil. euro

Valoarea investiţiei

60.036 euro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.