Ce trebuie să plătească din 2016, românii cu domiciliul în ţară şi care muncesc în străinătate fără forme legale

Postat la 23 decembrie 2015 385 afişări

Ce trebuie să plătească din 2016, românii cu domiciliul în ţară şi care muncesc în străinătate fără forme legale

 Începând cu anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, persoanele fizice care nu obţin venituri vor fi obligate să achite contribuţia la sistemul public de sănătate (CASS) şi să depună o declaraţie fiscală în acest scop la Agenţia Naţională de Administrare Fiscala (ANAF). Cetăţenii români cu domiciliul în România, care realizează venituri din salarii de la angajatorii dintr-un alt stat, nu vor datora CASS pentru aceste venituri la noi în ţară, după cum este precizat şi în proiectul de act normativ care aprobă normele de aplicare a noului Cod fiscal. În schimb, românii cu domiciliul în ţară, dar care lucrează în străinătate fără forme legale, neputând face astfel dovada deţinerii unei asigurări de sănătate în statul unde îşi desfăşoară activitatea, vor fi obligaţi la plata contribuţiei la valoarea salariului minim pe economie.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat vineri, pe site-ul propriu, Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, document care clarifică prevederile actului normativ fără să modifice regulile stabilite de acesta.

Noul Cod fiscal, ale cărui prevederi urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, stabileşte la art. 180 că persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuţiei datorează, lunar, CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata trebuie efectuată trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru, de unde rezultă că termenele de plată şi în 2016 vor fi 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie.

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie (şi care, potrivit informaţiilor furnizate în presa centrală de ministrul Finanţelor Publice, va fi păstrată şi la începutul anului viitor), de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri vor fi obligate să plăteasca 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei in fiecare trimestru şi 693 de lei anual.

Cititi mai multe pe www.avocatnet.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-trebuie-sa-plateasca-din-2016-romanii-cu-domiciliul-in-tara-si-care-muncesc-in-strainatate-fara-forme-legale-14928996
14928996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.