Care sunt activităţile sau locurile preferate ale românilor pentru petrecerea timpului liber

Autor: Andra Stroe Postat la 19 decembrie 2019 275 afişări

Care sunt activităţile sau locurile preferate ale românilor pentru petrecerea timpului liber

Românii au început să aleagă în număr din ce în ce mai mare evenimentele sportive şi concertele ca modalitate de petrecere a timpului liber, performanţele companiilor care activează în aceste domenii fiind cele mai notabile din categoria cultură şi divertisment în ultimii zece ani. Cu toate acestea, potrivit studiului KeysFin „The Business of Going Out”, sălile de jocuri de noroc deţin în continuare supremaţia, cu 75% din totalul cifrei de afaceri realizate  de companiile din sectorul cultură şi divertisment - definit în studiu pornind de la metodologia Registrului Comerţului şi incluzând sub-diviziunile concerte&festivaluri, cultură, jocuri de noroc şi sport&recreere.

Dintre cele patru sub-segmente, în comparaţie cu 2009, cultura a scăzut cu aproape 8 puncte procentuale, de la 10% la 2% din cifra de afaceri a sectorului, iar jocurile de noroc au pierdut 3 puncte procentuale, de la 78% la 75% din cifra de afaceri a sectorului, în timp ce concertele şi sportul&recreerea au câştigat teren, avansând cu aproape 4, respectiv 7 puncte procentuale.

Valoarea însumată a cifrei de afaceri a companiilor care activează în sectorul cultură şi divertisment ajuns la 11,3 miliarde de lei în 2018, în creştere cu 80% faţă de 2009 şi cu 48% faţă de 2014. Pentru 2019 analiştii KeysFin estimeaza continuarea tendinţei de creştere, peste media economiei, respectiv cu 7%, la peste 12 miliarde de lei.

Mai mult, domeniul culturii şi al divertismentului este unul dintre puţinele în care numărul de companii a crescut cu 116% faţă de 2009 şi cu 51% faţă de 2014, la peste 12 mii de companii în 2018.  Deşi companiile care activează în categoria jocurilor de noroc reprezintă doar 7% din numărul total de companii din sector, acestea generează trei sferturi (75%) din cifra de afaceri şi 70% din rezultatul net. La polul opus categoria sport&recreere include 56% dintre companiile din domeniu, însă acestea generează doar 15% din cifra de afaceri totală şi 9% din rezultatul net.

Sub-domeniul jocurilor de noroc îşi însuşeşte atât cea mai mare cifră de afaceri a companiilor din domeniu, cât şi cel mai mare profit net. Astfel, profitul realizat în 2018 de companiile din această categorie se ridică la aproximativ un miliard de lei, în creştere cu aproape 400%, de la 210,8 milioane lei, în 2009.

În ceea ce priveşte topul companiilor din sub-segmentul jocurilor de noroc, pe primul loc se află COMPANIA NAŢIONALĂ LOTERIA ROMÂNĂ SA, cu o cifră de afaceri de aproximativ un miliard de lei, reprezentând 12% din totalul sub-segmentului în 2018, fiind urmată de MAX BET SRL, cu o cifră de afaceri de 443 milioane de lei şi 5,2% din totalul sub-segmentului, şi SUPERBET BETTING&GAMING SA, cu o cifră de afaceri de aproximativ 359 milioane de lei şi 4,2% din totalul sub-segmentului.

Piaţa de spectacole şi concerte din România creşte de la an la an cu cifre spectaculoase. Fie că aleg festivalurile sau concertele unor artişti locali, românii se bucură de muzică şi plătesc pentru a intra la astfel de evenimente în proporţie mult mai mare decât în trecut. Potrivit studiului KeysFin, numărul firmelor din acest domeniu a crescut cu 165% faţă de acum 10 ani, de la 1546 în 2009 la 4095 în 2018. Iar rezultatele de business ale principalelor companii din sub-domeniu arată o creştere atât a cifrei de afaceri, cât şi a profitului în comparaţie cu acum 10 ani: cifra de afaceri s-a triplat, de la 267,2 milioane de lei şi până la 890,8 milioane de lei, iar profitul a crescut cu 600%, de la 34 milioane de lei şi până la 239,5 milioane de lei.

Pe primul loc se află UNTOLD SRL, cu o cifră de afaceri de 68,4 milioane de lei, reprezentând 7,7% din totalul sub-categoriei, urmat de GLOBAL RECORS SRL, 45,9 milioane de lei, cu 5,2% din total şi de  FESTIVAL TICKETS MANAGEMENT SRL cu 26,9 milioane de lei, 3% din total (ELECTRIC CASTLE). Topul este completat de NEVERSEA SRL (25,3 milioane de lei), FIVE’S INTERNATIONAL SRL (23,3 milioane de lei), STAGE EXPERT SRL (11,3 milioane de lei) şi SUNFEST SRL (10,6 milioane de lei ).

Creşterile din ultimii 10 ani din categoriile concerte şi sport&recreere se datorează numărului mare de evenimente care se organizează anual în România: pe lângă festivaluri şi concerte, românii participă la maratoane sau urmăresc competiţii sportive.

Iar festivalurile organizate in Romania primesc atât recunoaştere locală, cât si internaţională. Pe lângă faptul că au devenit o atracţie pentru turiştii din toată lumea, acestea primesc nominalizări şi din partea competiţiilor europene. Astfel, 5 festivaluri din România sunt nominalizate la European Festival Awards 2019: UNTOLD şi Neversea la categoria “Best Major Festival”, Electric Castle şi Summer Well la categoria “Best Medium Sized Festival”, iar Jazz in the Park la categoria “Best Small Festival”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
concerte,
evenimente,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.